6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCastelul Corvinilor ar putea să fie reabilitat cu fonduri UE în valoare...

Castelul Corvinilor ar putea să fie reabilitat cu fonduri UE în valoare de cinci milioane de euro

Castelul Corvinilor din Hunedoara ar putea fi reabilitat grație fondurilor UE nerambursabile, întregul proiect urmând să coste aproximativ cinci milioane de euro. Proiectul a fost depus de administrația locală la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest și a obținut un punctaj prin care poate fi declarat eligibil, potrivit Agerpres.ro.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a declarat miercuri că proiectul “Restaurare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor” a fost evaluat la 78 de puncte, dintr-un minim necesar de 70, ceea ce îndreptățește autoritățile să afirme că proiectul este elibigil.

“Am primit o scrisoare de la ADR Vest prin care am fost informați care este punctajul primit. Ținând cont că am primit 78 de puncte și pragul era 70 de puncte, se poate considera că proiectul este eligibil”, a spus edilul local.

În cadrul proiectul ar urma să fie restaurate mai multe obiective din castel, printre care Turnul Pictat, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, turnul nou și turnul vechi de poartă și Turnul Neboisia.

“Este un pas foarte important, dar nu singurul. Alături de acest proiect va urma cel al construirii unui parc medieval pentru care trebuie să găsim o altă formă de finanțare, diferită de fondurile europene. Mai pregătim un proiect pentru curtea exterioară a castelului și un alt proiect de acces pietonal către Castel, din zona centrului vechi al orașului”, a arătat Dan Bobouțanu.

În ceea ce privește semnarea contractului de finanțare, primarul municipiului Hunedoara a explicat că urmează mai multe proceduri, pentru moment fiind prea devreme să fie avansată un termen.


Castelul a fost ridicat de cel mai mare lider militar al românilor din Evul Mediu, Iancu de Hunedoara. El a fost vlăstarul unei familii de cnezi români și a fost educat în Milano. Iancu de Hunedoara a fost remarcat pentru inteligența și calitățile sale militare de către împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, care era și rege al Ungariei. Iancu de Hunedoara a fost numit comite al Timișoarei, apoi a devenit ban al Banatului. S-a remarcat în timpul luptelor cu turcii, apoi a devenit voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei.

Iancu de Hunedoara a folosit veniturile domeniului feudal al Hunedoarei, care îi fusese dăruit de Sigismund de Luxemburg, pentru a înzestra armata sa cu cele mai moderne arme și pentru a ridica fortificații precum Castelul Corvinilor. De asemenea, Iancu de Hunedoara a comandat ultimele cruciade care aveau ca scop alungarea otomanilor din Europa. El a eșuat în atingerea acestui scop, însă a reușit să stăvilească avansul otomanilor spre Europa Centrală. Pentru a strânge la un loc forțele creștinilor, Iancu de Hunedoara a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai unirii bisericilor de la Ferrara – Florența, și, de ase­menea, i-a susținut pe patriarhii unioniști ai Constantinopolelui, Gregorios Mammas și cardinalul Besarion, care au murit în exil la Roma, după ce capitala Imperiului Bizantin fusese ocupată de musulmani. Una dintre cele mai strălucite victorii ale lui Iancu de Hunedoara a fost cea de la Belgrad, din 1456, când l-a înfrânt pe Mahomed Cuceritorul Constan­tinopolelui. Imensa victorie a lui Iancu de Hunedoara a fost uimi­toare și, practic, a salvat Crești­nătatea. În cinstea ei, de atunci, în fiecare zi, la ora 12.00, sunt trase clopotele tuturor bisericilor catolice din lume. Iancu de Hunedoara s-a îmbolnăvit de ciumă și a murit la scurt timp după victoria de la Belgrad. El este înmormântat în catedrala romano-catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia. În urma lui a rămas o faimă nepieritoare, dar și adevărate bijuterii ale arhitecturii, cum ar fi casa soției sale, Elisabeta de Hunedoara, ridicată în Baia Mare, ori Castelul Corvinilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă