17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCât va mai rămâne Gheorghe Nichita primarul Iașiului

Cât va mai rămâne Gheorghe Nichita primarul Iașiului

Acuzat că și-ar fi spionat presupusa amantă, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, pare a se afla pe marginea prăpastiei. Opoziția îi cere demisia din funcția administrativă. Din punct de vedere politic, e posibil să-și piardă și statutul de vicepreședinte al PSD. Incertă este și situația legată de statutul său, pentru că acum e sub control judiciar, dar e așteptată decizia Curții de Apel București, care l-ar putea trimite în arest preventiv.

Scandalul fără precedent în care se află primarul unuia dintre cele mai importante orașe ale României scoate la iveală, dincolo de picanteriile acestei povești cu tentă amoroasă, putregaiul din administrația locală românească, începând cu incompetența multora dintre edili și terminând cu faptul că unii ajung în situația în care își transformă instituția în propria “feudă”. Acuzațiile pe care Direcția Națională Anticorupție le aduce la adresa lui Gheorghe Nichita sunt de-a dreptul năucitoare. El și-ar fi spionat presupusa amantă, folosindu-se în acest scop, susțin procurorii, de unii dintre șefii Poliției Locale din Iași. Primarul Iașiului a fost reținut, vineri, pentru 24 de ore, în urma punerii în mișcare a acțiunii penale, așa cum au dispus procurorii DNA. Capetele de acuzare împotriva primarului sunau astfel – “folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informative”. Odată cu primarul au fost reținuți, tot pentru 24 de ore, și directorul general al Poliției Locale Iași, cât și șeful unui serviciu din cadrul aceleiași structuri. Acțiunea penală a fost demarată în urma denunțului făcut de șefa unui serviciu din Primăria Iași. Femeia de 33 de ani s-a plâns că ar fi urmărită de polițiștii locali. Povestea e țesută în jurul unei presupuse legături amoroase pe care edilul ar fi avut-o cu ea.

Urmărirea penală împotriva celor trei bărbați va continua, dar Tribunalul București a decis ca aceștia să fie plasați sub control judiciar. Se așteaptă acum judecarea contestației DNA la decizia Tribunalului, care ar urma să fie judecată la Curtea de Apel București.

Opoziția îi cere demisia din funcția de primar

Pe de altă parte, situația lui Gheorghe Nichita pare să devină tot mai gravă și din punct de vedere politic. Organizațiile ieșene ale PNL și PMP au cerut demisia acestuia din funcția de primar. “Facem apel să-și dea demisia din funcția de primar. Să nu expună orașul la încă un an și trei luni de chin și să-l lase să respire. I se cere să facă singurul gest de onoare rămas, alături de toți cei care au făcut parte din sistemul mafiot pe care l-a condus. Problema nu este Nichita doar, ci un întreg sistem mafiot”, a spus ieri președintele organizației PNL Iași, Cristian Adomniței. Rămâne de văzut, în același timp, ce va mai rămâne din influența lui Nichita în propriul partid, în condițiile în care edilul Iașiului este și vicepreședinte, la nivel național, al PSD. Din acest punct de vedere, se știe că există o rezoluție internă în partidul de guvernământ referitoare la toți liderii intrați în vizorul Justiției, anume ca aceștia să se retragă din funcțiile politice pe care le dețin în PSD. Întrebat pe această speță în cadrul unui interviu la postul B1, premierul Victor Ponta s-a ferit să dea un răspuns tranșant.” Cu siguranță, Rezoluția se aplică la absolut oricine.

Se pune doar problema, în general, dacă și pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Eu nu știu despre ce e vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite, nu știam că pentru asta ești arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce ?”, a exclamat retoric Victor Ponta.  

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă