20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCătălin Tolontan: Cum s-a rostogolit HG-ul care prevedea finanțarea Galei Bute

Cătălin Tolontan: Cum s-a rostogolit HG-ul care prevedea finanțarea Galei Bute

Ministerul Economiei i-a pus pe directorii companiilor naţionale de stat să sponsorizeze Gala Bute,  a scris jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său, după ce a urmărit audierile de joi din cadrul unui nou termen al acestui proces.

„Este ziua directorilor generali, a directorilor tehnici, a celor care au venit în sală ca pentru o formalitate și la final au zis ”Sărut mîna!” că nu au fost audiați ca inculpați, rămînînd martori. Asta se citește pe fața lor cînd părăsesc sediul Înaltei Curți din centrul murdar al orașului.

Imaginea zilei? Directorii companiilor naționale de stat care au sponsorizat Gala Bute coboară clătinați și șifonați în fața clădirii.”

Judecătorii au vrut să afle cum a fost adoptată hotărârea de guvern care prevedea finanţarea Galei Bute: „actul fondator al infracțiunilor, potrivit versiunii procurorilor.  Un document ca oricare altul, conform apărării.”

E vorba de Hotărîrea Guvernului nr. 14 din 5 ianuarie 2011, cea de la care a pornit finanțarea Galei Bute.

Şefa juridicului de la Ministerul Dezvoltării, Ionela Stoian, a spus „de 8 ori pe parcursul depoziției ca martor că ”totul a fost făcut în grabă”.”Pe grabă”, ”în cîteva ore”, ”extrem de repede” sau ”n-a fost timp” sînt expresiile prin povestește cum s-a redactat Hotărîrea de Guvern prin care Gala Bute a fost inclusă în lista evenimentelor care urmau să fie finanțate.

Martorul descrie sistemul ca unul ”pe repede înainte” nu ca să lovească în Udrea. Ci pentru că așa stăteau lucrurile. ”Și așa stau și acum!”, insistă ea să se consemneze. Despre Elena Udrea afirmă că în cele două ocazii cînd au discutat în alte ședințe nu i-a cerut nimic ilegal, mai precizează jurnalistul Cătălin Tolontan.

Mai mulți șefi dintre cei care au dat 450.000 de euro pentru meciul profesionist de box din iulie 2011 au răsuflat ușurați cînd au ieșit din audierile care au mers foarte prost pentru ei, deși nu sînt decît martori.

Problema pe care n-o sesizează acești directori ai celor 10 companii, ”profitabile și disciplinate”, cum le descriu ei, e că de vreme ce ei jură în fața instanței că sumele s-au hotărît la ministerul lui Ion Ariton, tot ceea ce a urmat a fost doar de fațadă. S-au făcut studii de oportunitate, s-au propus documentele către Consiliul de Administrație, dar tot procesul s-a transformat într-o farsă. 

Citește integral acest comentariu pe blogul lui Cătălin Tolontan.

 

 

 

 

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă