10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCĂTĂLIN VOICU, nou dosar de corupție de pe vremea când era consilierul...

CĂTĂLIN VOICU, nou dosar de corupție de pe vremea când era consilierul prezidențial al lui Ion Iliescu. Prejudiciul: peste 1,6 milioane de euro!

Fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru luare de mită la 7 ani închisoare, a fost pus sub învinuire într-un nou dosar penal pentru complicitate la abuz în serviciu, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de euro în dauna ELECTRICA. El este suspectat că a săvârșit faptele pe vremea când era consilierul pentru siguranță națională al fostului președinte Ion Iliescu.

Abuzul in serviciu este condamnat, potrivit noului Cod Penal, la pedepse cuprinse între 2 și 7 ani închisoare. În cazul în care va fi condamnat, lui Cătălin Voicu i se vor contopi pedepsele si poate primi cel mult un spor de pedeapsă la actuala pedeapsă de 7 ani pe care o execută pentru că a luat mită peste 260.000 de euro contra intervenții în dosare civile la Înalta Curte si dosare penale la Poliție.

Citește și: Exclusiv RL: Cum a obţinut DNA arestarea celor trei

Potrivit noilor coduri penale, ar fi trebuit să se adune pedepsele, dar Voicu va beneficia de legea mai favorabilă. Fiind vorba de o faptă săvârșită înainte de faptele de corupție pentru care a fost condamnat deja,  NU se consideră că infracțiunea din noul dosar e recidivă, ci faptă concurentă, așa că pedeapsa va fi mai mică.

Directorii "Electrica" SA executau "solicitările" lui Cătălin Voicu

Procurorii  DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspectul VOICU CĂTĂLIN, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit documentelor DNA, în perioada 2004-2005, suspectul VOICU CĂTĂLIN,  în calitate de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, a intervenit, în mai multe rânduri, pe lângă directori din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A. și respectiv funcționari din cadrul  Ministerului Economiei şi Comerţului, pentru ca  firma SC Tech Safety SA Tg Jiu ( patron  Dan Radu Floarea) să fie favorizată în relaţia cu aceste societăți comerciale, dar și cu SISE Moldova şi respectiv SISE Muntenia Nord, în cadrul unor proceduri de achiziţie publică cu privire la produse / materiale de protecţie a muncii. El a intervenit la Nicolae Coroiu, Constantin Chivulescu și Constantin Oprea, directori la "Electrica" SA, puși și ei sub acuzare pentru câte două fapte de abuz în serviciu. De asemenea, Voicu a intervenit și pe lângă alte nouă persoane cu funcții de răspundere în sectorul achizițiilor publice necesare Electrica și subsidiarelor sale. În total, în acest dosar s-a început urmărirea penală față de 13 persoane.

Beneficiarul celor peste 1,6 milioane de euro este finul lui Cătălin Voicu

Patronul firmei SC Tech Safety SA Tg Jiu, beneficiarul a peste 1,6 milioane de euro în urma derulării unor contracte cu Electrica, este Dan Radu Floarea, finul lui Cătălin Voicu.

Dan Radu Floarea apare și în interceptările din dosarul de luare de mită în care fostul senator PSD a primit șapte ani de pușcărie. În interceptări, Cătălin Voicu îl învăța pe Floarea ce să declare la DNA pentru a-l salva de mita de 200.000 de euro primită de la Costel Cășuneanu, om de afaceri care dorea să obțină o soluție favorabilă într-un dosar civil de la Înalta Curte.  Voicu îl învăța pe finul său să le spună procurorilor că a luat cu împrumut 200.000 de euro de la Costel Cășuneanu, prin  Cătălin Voicu, pentru a-și finanța afacerile.

Intervențiilor lui Voicu pentru firma TECH SAFETY din Tg Jiu au costat societățile de stat peste 1,6 milioane de euro

     Concret, suspectul Cătălin Voicu a solicitat directorilor Electrica SA și funcționarilor din Ministerul Economiei acordarea de contracte firmei SC Tech Safety SA Tg Jiu, controlată de omul de afaceri Dan Radu Floarea,  pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare aveau astfel de produse pe stoc, peste necesar şi la preţuri supraevaluate, achiziționate de la acelaşi furnizor. 

Aceste “intervenţii” au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma Tech Safety. Ca urmare a acestor “intervenții” a fost produs un prejudiciu total de 61.802.997.320 lei, din care:

      –  52.848.928.279 lei, echivalent cu 1.391.339 euro, reprezentând diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicată de firma respectivă în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA);

       – 8.954.069.041 lei (895.406,90 RON) echivalent cu 252.796 euro, reprezentând diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de firma respectivă în relaţia cu SC Electrica Serv SA – SISE Muntenia Nord.

Finul l-a dat de gol pe nașul Voicu

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.

În același dosar, Costel Cășuneanu a fost condamnat la la patru ani cu suspendare; Marius Locic a fost condamnat la patru ani cu executare, oiar judecătorul Florin Costiniu- la patru cu suspendare. Fostul judecător Costiniu beneficiază, în continuare,  de la stat de pensia specială de magistrat de circa 16.000 de lei.

O probă importantă care a dus la condamnarea lui Cătălin Voicu a fost furnizată procurorilor DNA chiar de către finul, Dan Radu Floarea, care le-a explicat anchetatorilor ce învățături a primit de la nașul Voicu pentru a acoperi mita de 200.000 primită de la Costel Cășuneanu.

Cătălin Voicu a fost, în perioada 2001-2004, consilier pentru Ordine Publică şi Siguranţă Naţională la Administraţia Prezidenţială, Departamentul Securităţii Naţionale, între 2004-2008 a fost deputat, iar intre  2008-2012 a fost senator, până la judecarea sa pentru corupţie.

Redăm  un fragment din interceptările unei convorbiri a finului , care l-a băgat în pușcărie pe nașul Cătălin Voicu pentru 7 ani

Dupa ce a aflat ca este interceptat de anchetatori, Catalin Voicu l-a chemat la Bucuresti ( prin telefonul intermediarului Adrian Costel Ivan ) pe asa-zisul sau fin, Radu Dan Floarea, pentru a regiza o convorbire telefonica ce urma sa fie interceptata de procurori. Din convorgirea regizata trebuia sa rezulte necesitatea inapoierii "imprumutului" de 200.000 de euro luat de la Casuneanu. Surpriza, insa: procurorii l-au tinut sub observatie si pe "finul" Floarea si asa au aflat cum a incercat Voicu sa-I pacaleasca pe procurori. Potrivit anchetatorilor, "prin acţiunile întreprinse, inculpatul Cătălin Voicu a încercat să zădărnicească în mod direct aflarea adevărului, dovadă în acest sens fiind şi conţinutul convorbirii telefonice purtată de Radu Dan Florea cu Drăgotescu Laura Antonela, în 29 martie 2010". Din aceasta convorbire interceptata rezulta ca Radu Dan Floarea nu a imprumutat de la Voicu 200.000 de euro, ca nu este finul lui Voicu. Mai mult, Floarea afirma ca, daca va fi chemat la DNA, va spune tot adevarul, ceea ce probabil a si facut.

Convorbirea care anulează apărarea senatorului Voicu şi a lui Costel Căşuneanu

Laura Antoanelea Drăgotescu: Alo!
Radu Dan Floarea: Da, Laura
Laura Drăgotescu: Ăă, ce faceţi?
Radu Dan Floarea: Zi, că stau de vorbă cu cineva
Laura Drăgotescu: Ăă, dădu la Realitatea o convorbire dintre dumneavoastră şi ăla.
Radu Dan Floarea: Cum?
Laura Drăgotescu: Că…bine, ideea era următoarea: că Voicu a încercat să preconstituie probe pentru a induce în eroare justiţia, că după ce a văzut în dosar la…acolo că e interceptat telefonul, v-ar fi sunat pe dumneavoastră, chipurile să îi restituiţi sumele de bani împrumutate, ca să-şi justifice declaraţia pe care a dat-o el la instanţă. La instanţă….la parchet.
Radu Dan Floarea: Cum, mă?
Laura Drăgotescu: Deci, pe Realitatea TV.
Radu Dan Floarea: Da
Laura Drăgotescu: Spuseră aşa: că ăsta, senatorul Cătălin Voicu…
Radu Dan Floarea: Da.
Laura Drăgotescu: a incercat sa preconstituie probe si ca de asta se solicita arrest… aceasta-I unul dintre motivele pentru care se solicita arestarea lui. Pentru ca, dup ace a vazut la Parchet ca sunt autorizate interceptarile telefonice
Radu Dan Floarea : Asa
Laura Dragotescu:…Pe telefonul lui
Radu Dan Florea: Da…
Laura Drăgotescu: El a dat declaraţia că ar fi luat banii pentru un fin de-al lui
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: Înţelegeţi? Şi după ce a văzut că îi sunt interceptate telefoanele, ca să îşi constituie probe în favoarea a ce a declarat el…
Radu Dan Florea: Da
Laura Drăgotescu: Intelegeti? Si dup ace-a vazut ca-I sunt interceptate telefoanele , ca sa-si constituie probe in ce-a … in favoarea a ce-a declarat el , v-a sunat pe dumneavoastră
Radu Dan Florea: Da
Laura Drăgotescu: Ca să …şi… dă o parte din convorbire, în care vă întreabă, domne, îmi…păstrăm termenul, ceva de genul ăsta, ne încadrăm în terrmen că tre să dăm banii omului şi că…
Radu Dan Florea: Eu ce am avut de dat i-am dat bani înapoi, băi, frate, ce mă bagă pe mine?
Laura Drăgotescu: Păi…eu vă spusei ce dădură pe Realitatea. Nu vă acuză pe dvs pe Realitatea, dar apăru numele
Radu Dan Florea: Doamne, ia-mă! Eu ce am avut datorie eu i-am dat-o
Laura Drăgotescu: Da, ei interpretează că v-ar fi sunat pe dvs ca să justifice declaraţia pe care a dat-o el că au fost banii luaţi împrumut pentru dvs, pentru…
Radu Dan Florea: Măi, eu ce am avut datorie am dat. şi cu aia gata. Po să mă cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani, dar eu i-am dat bani înapoi şi cu aia gata. eu nu intru în c… de genul ăsta, în care văd că e băgat. Doamne
Laura Dragotescu: Deci, nu era ca sa va acuze pe dvs, era, cum sa va zic
Dan Radu Flooarea: Pe ce de-te, pe bandă sau pe ce?
Laura Drăgotescu: Pe realitatea, pe … scrie şi pe net, de pe net vă pot citi articolul.
Radu Dan Florea: Da, ia zi-mi şi mie.
Laura Drăgotescu: Staţi aşa, staţi o ţâră cu mine. Şi pe bandă dădu din stenograme doar atâta: Domne tre să dăm că v-ar fi sunat pe dvs şi i-aţi fi spus că domne tre să dăm banii înapoi, tre să dau, să dea banii înapoi.
Radu Dan Florea: Eu, am spus eu aşa ceva?
Laura Drăgotescu: Nu, el v-ar fi spus dvs.
Radu Dan Florea: A!
Laura Drăgotescu: Domne, tre să dăm banii înapoi, ne încadrăm în termen şi…
Radu Dan Florea: În care termen, eu nu ştiu ce termen, că eu ce termene am avut le-am respectat.Ce am avut le-am dat şi eu nu ştiu de unde a luat acei bani. Mie cât mi-a dat, mi-a dat el, nu mă interesează.
Laura Drăgotescu: Păi asta, asta spune şi în articol.
Radu Dan Florea: Păi eu, ce, mă bag în arhitecturi, la tâmpenii, la…
Laura Drăgotescu: Deci, asta se spune şi în articol, că asta a încercat să facă cumva, să preconstituie probe în favoarea a ceea ce…susţin că sena..Uitaţi! Staţi că vă citesc. Că nu e lung, daca stati doua minute vi-l citesc.
Radu Dan Florea: Te rog.
Laura Drăgotescu: Cătălin Voicu…procurorii DNA susţin că senatorul Voicu ar fi încercat să preconstituie probe pentru apărarea sa…
Radu Dan Florea: Aşa..
Laura Drăgotescu: Conform documentului menţionat în referatul trimis la Parlament. Conform documentul menţionat…
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: În 11 decembrie, Cătălin Voicu le-a declarat procurorilor că a beneficiat de un singur împrumut de la omul de afaceri Căşuneanu, şi anume 200.000 de euro
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: Bani pe care i-ar fi folosit pentru a-l ajuta pe finul său, Dan Floarea Radu Hm..(îşi drege vocea). Senatorul….de când sunteţi dvs finul ăstuia?
Radu Dan Florea: Eu nu sunt finul lui în primul rând.
Laura Drăgotescu: Păi ştiu. A! Uitaţi, staţi că a apărut şi stenograma.V-o citesc toată…că a apărut până şi stenograma
Radu Dan Florea: Ia, zii!
Laura Drăgotescu : Asa . Senatorul Voicu a nai spus ca finul sau executase reparatii la un campus universitar di Tg jiu , iar beneficiarul, Ministerul invatamantului, nu ii achitase contravaloarea lucrarilor
Dan Radu Floarea: Asa.
Laura Dragotescu: in consecinta avea nevoie de bani pana ii primea de la minister
Dan Radu Floarea: Asa
Laura Dragotescu: In acelasi document se arata ca in ziua urmatoare audierii lui lui Voicu la DNA , senatorul i-a cerut finului sau, prin intermediul altei persoane , sa vina urgent la Bucuresti. Ulterior, sustin procurorii , in 21 decembrie cand Catalin Voicu a vazut in instant ca ii sunt interceptate convorbirile telefonice ar fi incercat sa preconstituie probe printr-o discutie la telefon cu finul sau care sa confirme declaratia data de senator la DNA din 11 decembrie, Si acum urmeaza discutia cu dvs. Va citesc stenograma " Catalin Voicu: Unde esti, domnu fin Mai omule, trebuie sa-I dai neaparat banii omului aluia. E vorba de domnul Casuneanu. Dumneavoastra: Pana la sfarsitul anului e rezolvata. Catalin voicu: Pai, eu asa i-am promis, ca-I dam inapoi pana la sfarsitul anului…"
RADU Dan Floarea: Asta e discutie pe care voia sa mi-o inoculeze . Datoria mea – eu nu stiu de unde a luat-o şi eu i-am dat-o înapoi. Şi am destui martori că i-am dat-o înapoi.
Laura Drăgotescu : Da, pai uite ca apare in continuare: " Catalin Voicu: Te incadrezi pana la sfarsitul anului? Dumneavoastra: Da, ne incadram…"
Radu Dan Floarea: AAA
Laura Dragotescu: Deci, asta e toata discutia.
Radu Dan Floarea: Deci, ăsta e faptul că m-a chemat la el, că mi-a dat, mi-a zis că ar fi luat banii de acolo. Eu nu ştiu de unde i-a luat şi când am auzit că pur şi simplu îmi cere chestia asta cu avocatul, cu tine, să te duci tu acolo, am plecat şi dus am fost. Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
Laura Drăgotescu: Dar ai? Ce vrusei să te întreb..asta -I discuţie la telefon,nu?
Radu Dan Florea: Da, telefonică, îmi aduc aminte de ea. Da, îmi aduc aminte de ea, de încerca şi eu mă blocam că el are darul de a pune oprelişte pe om. Eu ştiam de datorie certă, care am datoria. Şi eu m-am achitat de datorie. Şi nici nu am..niciodată nu am primit asemenea sumă. Hai, mă! Să fim serioşi, ce dracu încearcă să îmi pună mie în cârcă? Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
"LA DNA EU SPUN TOT ADEVARUL"
Laura Drăgotescu: Deci, şi interpretare ăstora de la Realitatea tot asta e. Adică cel puţin aşa susţin procurorii. Că ăsta a fost un telefon dat aşa, ca să justifice.
Radu Dan Florea: Du-te, mă, de aici! La DNA eu spun adevărul, am şi martori, am martori clar, am dat banii înapoi. Păi ce, eu sunt tâmpit la cap? Ce treabă am avut eu cu Căşuneanu? Ce bani am luat eu de la Căşuneanu? Nu am luat niciun ban. El m-a ajutat o dată cu nouăzeci, o dată cu două cu douăzzeci, o dată cu nu ştiu treizeci sau patruzeci, eu i'am dat banii înapoi. Când am avut probleme atunci i-am depus garanţia. Da? Dar că nu… am luat eu bani de la Căşuneanu şi de la dracu. Du-te, bă, de acia. Ia uite, manca-ti-as sufletu'!
Laura Drăgotescu: Da, o să vă sune sigur!
Radu Dan Florea: Păi mă cheamă, şi? Să spun adevărul. Ce pot să spun altceva?
Laura Drăgotescu: Păi bineînţeles… mai intră în discuţie chestia asta?
(discuţia se întrerupe brusc)

Radu Dan Floarea a spus adevărul la DNA.     

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă