20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCathedral Plaza, un pas mai aproape de demolare

Cathedral Plaza, un pas mai aproape de demolare

Curtea de Apel Ploieşti a decis, definitiv, anularea hotărârii prin care fusese suspendată executarea deciziei de demontare a clădirii Cathedral Plaza, arată Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB), scrie Mediafax. 

Apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice prin care se solicita anularea sentinței civile din 15 aprilie 2015 a fost admis vineri de Curtea de Apel Ploiești, care, în rejudecare, a respins cererea de suspendare a executării silite privind desființarea Cathedral Plaza. Hotărârea este definitivă, nefiind supusă recursului, arată duminică ARCB, într-un comunicat de presă.

"Anulează în tot sentinţa apelată, reţine procesul spre rejudecare şi, evocând fondul, respinge cererea de suspendare executare silită ca neîntemeiată. Definitivă", potrivit deciziei Curţii de Apel Ploieşti.

În 15 aprilie, Tribunalul Dâmbovița suspendase temporar executarea hotărârii din 2012 prin care aceeași instanță dispusese obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să emită decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza.

"Deși primarul general Sorin Oprescu, încă în funcție, este obligat să emită decizie de desființare a molohului care afectează Catedrala Sf. Iosif, acesta cheltuie sume imense din bugetul Primăriei Municipiului București pentru a comanda expertize inutile, care să îi justifice atitudinea de a nu demola o clădire ilegala, aducând un grav prejudiciu bucureștenilor și ordinii de drept, dar un mare câștig deținătorului clădirii", susţin reprezentanţii ARCB.

Millennium Building Development, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, arăta, în luna mai, că prin decizia din 15 aprilie, Tribunalul Dâmboviţa a suspendat executarea hotărârii prin care a dispus demolarea Cathedral Plaza, până când se vor clarifica obligaţiile ce revin Primăriei Capitalei şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii.

"Practic, aceeaşi instanţă şi acelaşi judecător care au pronunţat în 2012 sentinţa de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligaţiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), precum şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti", preciza atunci Millennium Building Development, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sentinţa din 2012 a Tribunalului Dâmboviţa se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost menţinută de Curtea de Apel Ploieşti, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc.

"Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizaţii de demolare, precedate de obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor impuse de lege", preciza Millenium Building Development.

În motivarea soluţiei de suspendare, instanţa arăta că "legea nu conferă primarului Municipiului Bucureşti atribuţia de a dispune direct printr-o decizie desfiinţarea construcţiei, ci îi conferă atribuţiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizaţiei de demolare, ştiut fiind că, în vederea emiterii unei autorizaţii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă şi intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 şi 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009".

"În prezent, tot ceea ce solicită Millennium este ca justiţia să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti 8563/3/2013, înainte ca autorităţile administrative ale statului să iniţieze procedurile stabilite prin sentinţa civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, hotărâre care, de altfel, ne este inopozabilă", arătau reprezentanţii Millenium Building Development.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

Şi în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spun reprezentanţii Millenium Building Development, care avansaseră suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale".

Cele mai citite

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă