18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCâţiva răniţi în incendiul de la Colectiv vor fi transportaţi în Olanda...

Câţiva răniţi în incendiul de la Colectiv vor fi transportaţi în Olanda şi Belgia cu avioane militare

Două avioane ale Ministerului Apărării Naţionale vor pleca, în noaptea de vineri spre sâmbătă, spre Olanda şi Belgia, pentru a transporta persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv.

Costurile pentru transport şi pentru tratamentul în spitalele din Olanda şi Belgia sunt suportate de statul român, a anunţat, vineri, premierul interimar, Sorin Cîmpeanu.

Premierul interimar, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat au vizitat, vineri, copiii răniţi în incendiul din Colectiv internaţi în Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Costurile transportului şi tratamentului în Olanda şi Belgia vor fi suportate integral de statul român, Cîmpeanu precizând că la fondul de rezervă al Guvernului există 250 de milioane de euro, iar costul spitalizării unui pacient în străinătate ar fi între 100.000 și 150.000 de euro.

Premierul interimar a mai arătat că, dacă toţi cei 84 de pacienţi în stare gravă ar fi tratați în străinătate, România ar avea de plătit 13 – 15 milioane de euro. Selecţia pacienţilor tratați în străinătate va fi făcută de o echipă mixtă, formată de medici din ţările care şi-au oferit sprijinul.

Cele două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor decola în noaptea de vineri spre sâmbătă, spre Rotterdam (Olanda), la ora aproximativă 3.30, şi spre Bruxelles (Belgia) la ora aproximativă de decolare 5.00.

Către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt pacienţi, dintre care trei ventilaţi, a precizat Ministerul Apărării Naţionale. Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD, sprijinite de medici şi personal de specialitate din MApN.

Misiunile sunt executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă