16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCazanciuc susţine că va fi nevoie de un DEMERS POLITIC pentru salvarea...

Cazanciuc susţine că va fi nevoie de un DEMERS POLITIC pentru salvarea românului condamnat la moarte în Malaezia

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a declarat, vineri, după bilanţul DIICOT, referitor la situaţia românului din Malaezia condamnat la moarte pentru trafic de droguri, că MJ asistă MAE în găsirea unei soluţii pentru graţierea acestuia. "Sperăm să aibă câştig de cauză după judecarea căilor extraordinare de atac. Dacă nu, cu siguranţă va fi nevoie de un demers politic pentru a găsi o soluţie care să îl salveze", a precizat Cazanciuc.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din judeţul Prahova, a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia. Verdictul în primă instanţă a fost dat pe 16 octombrie 2013, fiind contestat. În urma acestei decizii, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, respectiv Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei, în prezent fiind aşteptată decizia autorităţilor judiciare malaeziene privind stabilirea termenului de judecată.

Gologan a fost reprezentat de avocatul ales, iar la şedinţa de judecată a asistat şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaezia, a precizat MAE.

Ministerul de Externe a mai precizat că, încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale". În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaeziei.

Totodată, MAE subliniază că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienţă cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu alte state terţe care au gestionat cazuri similare, precum şi cu organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituţionale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situaţiei.

Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza "toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia".

 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă