21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCazinoul din Constanța, la 106 ani de neputință

Cazinoul din Constanța, la 106 ani de neputință

Clădirea emblematică de pe litoral a supraviețuit celor două războaie mondiale și comunismului, dar a ajuns o ruină în administrația locală PSD.

Nu există, probabil, simbol mai bun al neputinței politicienilor (și, în oarecare măsură, al intereselor lor personale) decât Cazinoul din Constanța. Clădirea – monument istoric de clasă A a împlinit, săptămâna aceasta, 106 ani de la inaugurare. Deși a trecut prin două războaie mondiale, prin câteva decenii de comunism, a rezistat și a funcționat. În ultimii 15 ani, când Constanța a fost guvernată de PSD, iar Cazinoul a fost în administrarea municipalității, a ajuns o ruină. Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Decebal Făgădău au -promis că imobilul va fi reabilitat, dar în realitate au fost nevoiți să promită de mai multe ori acest lucru, pentru că fiecare promisiune era încălcată. Rezultatul este vizibil: lucrările de reabilitare nu au început încă. Și nici nu se știe cu exactitate data la care vor începe, ci doar că lucrările vor dura circa doi ani. Deci, nu mai devreme de 2018.

Cazinou, spital, restaurant

Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. Nu a fost bine primit în epocă, ba dimpotrivă, a fost controversat. Controverse au existat și în timpul construcției, pentru că puterea locală s-a schimbat și, odată cu ea, și arhitectul. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, clădirea este transformată în restaurant. La jumătatea anilor ’80, a fost închis o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din ’89, a continuat să funcţioneze ca restaurant; așa și-l aduc aminte mulți constănțeni, care au venit aici la nunți, botezuri sau banchete școlare.

Cazinoul a fost construit pe un teren nou. Constanța a avut norocul să întâlnească un inginer de geniu, Anghel Saligny. Acesta a demarat, printre altele, construcția portului, iar tot pământul excavat a fost transportat și depozitat pe locul actualei faleze din Constanța, unde era apă. Întreaga zonă a fost practic modelată de Anghel Saligny, inclusiv locul unde se află Cazinoul.

Traseul după 1989

După 1989, Cazinoul ajunge în administrarea SC Litoral SA, iar în anul 2000, Primăria Constanța, reprezentată de primarul Radu Mazăre și directorul Constantin Babuș, a preluat clădirea. Un an mai târziu, a trecut din administrarea SC Confort Urban SRL, societate a primăriei, în administrarea Municipiului Constanța. Tot atunci, consilierii au decis concesionarea prin licitație publică a imobilului. Procedura a fost demarată în 2006. Un an mai târziu, în urma negocierii directe, Municipiul Constanța și Consiliul Local au încheiat cu o firmă din Israel, S.C. Queen Investment INC SRL, un contract de concesiune privind Cazinoul pentru 49 de ani. Aici ar fi urmat să se deschidă un centru de jocuri de noroc. În 2010, oamenii de afaceri au denunțat contractul, din cauza problemelor financiare. Radu Mazăre constată încetarea contractului un an mai târziu. Pe 16 mai 2011, Consiliul Local Constanța a aprobat, la cererea S.C.Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fără a-i imputa starea avansată de degradare a clădirii, deși, prin contract, concesionarul avea obligația de a întreține clădirea și de a investi în primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro, iar primăria avea obligația de a urmări lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrărilor, după cum anunța prefectul de atunci al Constanței, Claudiu Palaz. În 2011, Primăria Cons-tanța a fost de acord să trans-mită în proprietate tem-porară Cazinoul către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru a fi reabilitat. Protocolul de predare-primire a fost semnat în octombrie 2011. A ajuns în administrarea Companiei Naționale de Investiții, care a organizat o licitație pentru a desemna constructorul. De atunci, se tot organizează licitații, care sunt mereu contestate. Procedura a fost suspendată ultima dată la sfârșitul lunii trecute, în urma unei astfel de contestații a unei firme care a solicitat modifica-rea unei prevederi din caietul de sarcini.   

Electoral

Noi promisiuni

În lungul șir al celor care promit reabilitarea Cazinoului s-au înscris, numai în acest an, Vasile Dîncu, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău. ”Unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralul românesc, Cazino Constanţa, va intra în curând în reabilitare“. După finalizarea lucrărilor, Cazino Constanţa va fi predat Primăriei Municipiului Constanța, care va urma să stabilească modul de exploatare a acestuia și destinația finală a clădirii”, a declarat Vasile Dîncu, în mai, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. „Cazinoul este pe un drum ireversibil, în sensul că oricât de mult s-ar contesta licitația, clădirea-monument a Constanței va fi restaurată. Eu am convingerea că, până la finalul anului, vom avea un câștigător al licitației și îmi doresc ca lucrările să înceapă cât mai repede, ca orice constănțean”, afirma, în iunie, primarul Decebal Făgădău.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiției este estimată la 3 luni de proiectare și alte 21 de luni de execuție de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Cazinoul din Constanța – promisiunile nu țin loc de reparații

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă