14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCazul Constantin Adăscăliței, analizat în Comisia Juridică

Cazul Constantin Adăscăliței, analizat în Comisia Juridică

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis, miercuri, la Comisia Juridică o sesizare remisă de ANI privind  incompatibilitatea în care s-ar fi aflat deputatul Constantin Adăscăliţei (PSD), informează Mediafax.

Anunțul a fost făcut de secretarul Camerei Deputaților, Nicolae Mircovici, care a explicat că este vorba de starea de incompatibilitatea în care s-ar fi aflat deputatul în perioada în care era consilier judeţean.

“Am primit o scrisoare din partea ANI referitoare la o sesizare cu privire la deputatul Adăscăliţei Constantin privind starea de incompatibilitate. Era vorba despre starea de incompatibilitate pe care actualul deputat o avea în perioada în care era consilier judeţean. S-a trimis la Comisia Juridică pentru a lămuri acest lucru”, a spus Mircovici.

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului Constantin Adăscăliţei, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a avut funcţia de consilier local în Consiliul Local Iaşi.

Solicitarea a fost transmisă conducerii Camerei Deputaților, împreună cu raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Constantin Adăscăliţei, rămas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea aplicării sancțiunii disciplinare de revocare din funcție, respectiv pentru constatarea interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în 23 martie, recursul lui Constantin Adăscăliţei împotriva sentinței din 2012 a Curții de Apel Iași, privind menținerea ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a lui Adăscăliţei.

Agenția Națională de Integritate a constatat, în 15 iunie 2012, că Adăscăliţei, consilier județean la Consiliul Județean Iași la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a încheiat, în martie 2009, un contract în cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate comercială al cărei unic acționar era CJ Iași, încălcând, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.

Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie. Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectiv, sau a încetării de drept a mandatului.

Constantin Adăscăliţei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales în 2012, într-un colegiu din Iaşi. Anterior, Adăscăliţei a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iaşi (2004-2008) şi consilier municipal (2000-2004). Deputatul a deţinut, în perioada 2002-2012, funcţia de vicepreședinte al PSD – filiala Iași.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă