12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul Florin Popescu: vot covârșitor împotriva Justiției

Cazul Florin Popescu: vot covârșitor împotriva Justiției

 

Deputatul de Dâmboviţa, acuzat de fapte de corupție, nu va fi arestat preventiv, grație colegilor săi parlamentari. Doar un sfert din deputații prezenți la ședința de ieri au considerat că nu trebuie să interfereze în mersul Justiției. Ceilalți au votat împotriva cererii DNA, după modelul deja împământenit.

La mai bine de o lună de la primirea solicitării DNA de a fi încuviințată arestarea preventivă a deputatului Florin Popescu (ex-PDL, ex-PMP), aleșii au binevoit, ieri, să dea un vot – un vot de respingere a cererii. Deznodământul era previzibil, în condițiile în care Comisia juridică dăduse un aviz negativ solicitării DNA, iar în ultimele luni nici una dintre cererile procurorilor anticorupție nu a mai reușit să treacă de cele două Camere. De unde se vede că puterea și opoziția au strâns puternic rândurile în fața „pericolului“ numit DNA.

Popescu: „Nu am de gând să fug din țară“

224 de deputați, din totalul de 302 prezenți, au votat ca baronul „Puișor“, cum este Florin Popescu supranumit de la declanșarea scandalului, să nu fie arestat preventiv, așa cum au solicitat procurorii anticorupție. De unde sunt cei 224 de apărători ai lui Popescu este greu de precizat, deoarece votul e în astfel de cazuri secret, cu bile. O privire pe componența Camerei Deputaților ne spune însă că voturile opoziției nu ar fi fost suficiente pentru a ajunge la scorul menționat. Rezultă că, dincolo de declarațiile zgomotoase de campanie, actuala majoritate, PSD-UNPR-PC, a făcut și ea zid în jurul ex-baronului PDL acuzat de corupție.

După vot, Popescu le-a mulțumit colegilor că „au avut încredere“ în el și a arătat că nu se sustrage anchetei și nici nu intenționează „să fugă“ din țară.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva deputatului acuzându-l că, în campania din iunie 2012, pe când viza un nou mandat la șefia CJ Dâmbovița, s-ar fi folosit de influența și autoritatea care decurgeau din funcția de președinte al PDL Dâmbovița pentru a obține bani, bunuri sau foloase necuvenite. Mai precis, DNA susține că Popescu ar fi cerut administratorului unei firme 50-60.000 de pui grill (60-80 tone de pui), în valoare de peste 400.000 lei, pentru a-i distribui cetățenilor din județ înaintea alegerilor locale.

Fostul deputat democrat-liberal este cercetat și într-un alt dosar de corupție pornit de la o sesizare a Agenției Naționale de Integritate. Inspectorii l-au acuzat de conflict de interese, pe motiv că, atunci când deținea funcția de președinte al CJ Dâmbovița, ar fi semnat un contract între instituția pe care o conducea și o firmă la care el fusese asociat. Beneficiul firmei res­pective, Procor SA, ar fi fost de circa 1 milion de lei, potrivit ANI.

Alte cazuri de corupție aflate pe „agenda“ parlamentară

Acum, că au trecut alegerile, senatorii ar trebui și ei, după o lună de vacanță, să se aplece asupra cererii DNA de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD de Dâmbovița Marius Isăilă. Împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influență și instigare la fals, iar solicitarea procurorilor datează tocmai din 10 aprilie. Până acum, nici măcar Comisia juridică nu s-a pronunțat, deoarece la ședința din 29 aprilie acuzatul nu s-a prezentat la audieri. Și, cum nu este frumos să te pronunți asupra arestării preventive în lipsa celui vizat, o decizie în Comisia juridică a fost amânată pentru ședința de astăzi.

Pe agenda Parlamentului ar putea reveni și cazul Ovidiu Silaghi. Acesta a scăpat, în 2013, de urmărirea penală doar pentru că și-a dat demisia din Camera Deputaților și s-a dus în Parlamentul European. Acum însă, deoarece și-a recâștigat, duminică, mandatul de deputat, Silaghi ar putea să se trezească cu o nouă cerere împotriva sa.

În ultimele șapte luni, Parlamentul a mai blocat de trei ori demersurile DNA, în cazurile Daniel Chițoiu (PNL), Vlad Cosma (PSD) și Varujan Vosganian (PNL).  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă