20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCazul morții lui Patrick Ekeng. Medicul Mihaela Duţă, sub control judiciar pentru...

Cazul morții lui Patrick Ekeng. Medicul Mihaela Duţă, sub control judiciar pentru 60 de zile

UPDATE 11.34: Anchetatorii au decis, miercuri dimineața, ca Mihaela Duță să fie pusă sub control judiciar, pentru 60 de zile, potrivit Digi24.

————

Doctorul Mihaela Duţă, care a coordionat echipajul de pe ambulanţa Puls în seara în care fotbalistul Patrick Ekeng a murit, este audiată, miercuri, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, potrivit News.ro.

Medicul a intrat în sediul Parchetului Capitalei în jurul orei 10.00, fiind însoţită de un avocat şi nu a dorit să spună de ce a fost citată de procurori.

Potrivit unor surse judiciare, Mihaela Duţă a fost citată pentru noi acte procedural în dosar şi pentru a fi luată o măsură preventivă în cazul acesteia.

Mihaela Duţă este urmărită penal, din 29 iunie, pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul jucătorului de fotbal Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, acuzaţia fiindu-i adusă acesteia în 30 iunie, când a fost la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorii de la Parchetul Capitalei susţin că Mihaela Duţă, medicul de pe ambulanţa Puls, nu a efectuat manevre de resuscitare în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, anulând practic orice şansă de supravieţuire a acestuia.

„Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 29.06.2016 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta DUȚĂ ELENA MIHAIELA, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul unui serviciu de ambulanţă privat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, măsură ce i-a fost adusă la cunoştinţă suspectei în cursul acestei zile”, au precizat procurorii.

Pe baza probatoriului administrat în cauză până în prezent, în sarcina suspectei s-a reţinut că, fără a evalua complet starea pacientului, medicul de urgenţă nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

Citește și: Cazul morții lui Patrick Ekeng. Mihaela Duță, coordonatoarea echipajului ambulanței PULS din seara tragediei, pusă sub acuzare

Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul PATRICK EKENG, medicul DUŢĂ ELENA-MIHAELA nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului.

În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUŢĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” moartea numitului PATRICK EKENG s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic; din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească; acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire.

În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut.

Dinamovistul a murit, la vârsta de 26 de ani a murit la data de 6 mai 2016 după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre echipele Dinamo Bucureşti şi FC Viitorul Constanţa. În acest caz, au apărut contradicţii legate de condiţiile în care a survenit decesul, suporterii dinamovişti susţinând că ambulanţa a intervenit cu întârziere. Serviciului Omoruri efectuează cercetări în cazul decesului jucătorului de fotbal Patrick Ekeng sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. 

 

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă