9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialRunda a treia. Despăgubiri ilegale de 84,5 de milioane de euro. Dorin...

Runda a treia. Despăgubiri ilegale de 84,5 de milioane de euro. Dorin Cocoș, denunțător

Al treilea dosar al despăgubirilor ilegale de la ANRP, cu prejudicii de peste 84,5 de milioane de euro,  a fost trimis la instanța Înaltei Curți. Au fost trimiși în judecată  pentru corupție deputații Theodor Nicolescu (PNL) și Attila Gabor Marko (UDMR) și fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, alături de alte nouă persoane.

Cei mai mulți dintre inculpații din dosarul retrocedărilor au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, mai puțin deputatul Marko Attila, care este refugiat în Ungaria. În plus, cererea DNA de arestare a parlamentarului UDMR a fost amânată miercuri, din nou, de aleşi.

În dosarul retrocedărilor apar, fără calități procesuale (adică fără a fi urmăriți penal sau inculpați) avocatul Radu Pricop (ginerele lui Traian Băsescu, apărătorul unui proprietar de drepturi litigioase), Honorius Prigoană, fostul șef SRI, Costin Georgescu (cu dosar de revendicare de despăgubiri).

De asemenea, în cauza trimisă în instanţă apar ca denunțători Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și fiul acestuia, Alin Cocoș.

Procurorii au pus sechestre asigurătorii pentru recuperarea prejudiciilor. Acuzațiile principale sunt de abuz în serviciu.

Cine a fost trimis în judecată

Potrivit rechizitoriului, au fost trimiși în judecată Ingrid Zaarour (fost preşedinte al ANRP, cercetată sub control judiciar pentru că este bolnavă), Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus Baciu (foşti vicepreşedinţi ai ANRP ), Horia Georgescu (membru al comisiei din partea Ministerului Justiției).

Marko Attila (membru al comisiei în calitate de fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice), Constantin Cătălin Canangiu (fost membru al comisiei ca reprezentant al Ministerului Finanțelor). Acuzațiile principale sunt de abuz în serviciu, în urma căruia s-au obținut bunuri sau foloase necuvenite.

Deputatul Theodor Nicolescu este trimis în judecată și pentru luare de mită în sumă de 6,2 milioane de lei.

De asemenea, au fost trimiși în judecată experții evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă. Primii doi sunt arestaţi preventiv, iar ultimii doi sunt arestaţi la domiciliu. Cei patru vor fi judecaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.   

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă