11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCCR: Excluderea de la controlul Curţii a hotărârilor Parlamentului, neconstituţională

CCR: Excluderea de la controlul Curţii a hotărârilor Parlamentului, neconstituţională

Soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, a decis, luni, Curtea Constituţională a României (CCR), care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL, potrivit Mediafax.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de CCR, după şedinţa de luni.

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat, în 25 iunie, cu 70 de voturi “pentru”, patru abţineri şi 18 voturi “împotrivă”, proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale.

În 4 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care elimină hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională. “Ordonanţa de Urgenţă este constituţională, nu afectează drepturile constituţionale ale Curţii Constituţionale, nici structura Curţii Constituţionale. Este o ordonanţă de urgenţă care stabileşte drepturile CC cele care sunt prevăzute în Constituţie. Niciuna dintre puterile Curţii nu dispare, dar una dintre puterile Parlamentului revine în drepturile sale”, a explicat Valeriu Zgonea, noul preşedinte al Camerei, numit după ce Roberta Anastase a fost revocată din funcţie.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă