21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCCR: Hotărârea în cazul Șova, neconstituțională. Tăriceanu spune că va respecta decizia...

CCR: Hotărârea în cazul Șova, neconstituțională. Tăriceanu spune că va respecta decizia Curții, iar PNL cere reluarea votului

UPDATE: PNL cere reluarea votului în cazul Șova. 

Citește și: Alina Gorghiu: PSD și Tăriceanu au suspendat Constituția pentru Șova. PNL aşteaptă demisia lui de la şefia Senatului

——

UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că până la publicarea motivării deciziei CCR nu dorește să facă comentarii, dar a asigurat că decizia Curții va fi respectată. 

”Până la publicarea motivării deciziei Curții, nu vreau să fac comentarii. Numai atunci vom lua act de decizia Curții și vom proceda conform regulamentului, vom sesiza Comisia Juridică. Nu vreau să fac comentarii atâta vreme cât nu am motivarea. Orice speculație, până atunci, cel puțin din partea mea, mi se pare neavenită. Așteptăm motivarea curții, vom analiza la nivelul BPN, va sesizată comisia juridică care va da un punct de vedere și după aceea îl supunem plenului Senatului. Ca președinte al Senatului, decizia CCR va fi pusă în aplicare. Până nu văd motivarea nu vreau să mă lansez în niciun fel de speculații”, a declarat Tăriceanu. 

Citește și: Tăriceanu: Votul în cazul lui Dan Șova nu se va relua

——-

UPDATE: Președintele CCR a declarat că nu poate să îi spună Senatului ce are de făcut după decizia Curții, întrucât știe foarte bine Senatul ce are de făcut. 

”V-am spus conținutul deciziei. Nu vom dicta Senatului ce să facă pentru că știe ce are de făcut”, a declarat Zegrean. 

—–

UPDATE: CCR a decis că hotărârea în cazul lui Dan Șova este neconstituțională. 

———

UPDATE:  Augustin Zegrean a precizat că, Curtea Constituțională a României (CCR) nu ridică imunități. 

”Noi nu ridicăm imunități, nici nu încuvințăm arestarea unor persoane, politicieni, senatori, sau oameni. Noi vrem să aflăm dacă hotărârea luată în cazul lui Dan Șova este constituțională. În România respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”, a subliniat președintele CCR.

——-

Curtea Constituțională va dezbate, miercuri, contestația depusă de Partidul Național Liberal privind hotărârea dată de Senat, în cazul lui Dan Șova.

PNL a sesizat, în urmă cu două saptămâni, Curtea Constituţională, privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului în cazul încuviinţării arestării lui Dan Şova. Liberali susțin că Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului.

Citește și: PNL a sesizat Curtea Constituţională, în cazul Şova

”Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o ”hotărâre de constatare” care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se menţionează în sesizarea PNL.

Tudor Barbu, senator PNL, a declarat că hotărârea Senatului în cazul încuviinţării arestării preventive a lui Dan Şova sfidează legile şi Constituţia, arătând că este ”un caz unic în istorie să vii, tu, Călin Popescu Tăriceanu, şi să spui că te-ai bazat pe un articol neconstituţional”.

Citește și: Dan Șova rămâne cu imunitatea parlamentară. Primele declarații ale senatorului

”Este caz unic în istoria post-decembristă să ieşi în faţa presei, tu, Călin Popescu Tăriceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, să spui că te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstituţional, prin faptul că a fost modificat de Senatul României, ca fiind neconstituţional, să invoci o lege, legea care se referă la Statutul senatorilor şi deputaţilor, evident neconstituţională, prin faptul că s-a modificat prin vot, în unanimitate… toată lumea ştia că aceste regulamente sunt neconstituţionale”, a spus Barbu.

Și președintele CCR, Augustin Zegrean, declara, în urmă cu două săptămâni, că în cazul în care va fi declarată neconstituțională hotărârea Senatului în cazul Șova se va relua votul și se adoptă o altă hotărâre.

Citește și: Augustin Zegrean: Dacă hotărârea data de Senat în cazul Șova este neconstituțională, se reia votul

“Dacă am zice că e neconstituțional, cred că ar trebui să adopte altă hotărâre. (…) Dacă hotărârea aia nu-i bună, dacă ar fi declarată că nu e bună, ar trebui să dea alta, nu?”, afirma șeful CCR.

 

 

Cele mai citite

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă