9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe a decis NATO pentru România: brigadă multinațională și o prezență maritimă...

Ce a decis NATO pentru România: brigadă multinațională și o prezență maritimă și aeriană întărită

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat joi că la Summitul de la Varşovia s-a reafirmat în termeni foarte clari soliditatea, unitatea şi solidaritatea Alianţei Nord-Atlantice, informează Agerpres.

“În acest mediu securitar fluid în care ne aflăm în această perioadă, la Summitul de la Varşovia s-a reafirmat în termeni foarte clari soliditatea şi unitatea şi solidaritatea Alianţei. Este un lucru foarte important”, a spus Lazăr Comănescu, la Palatul Victoria. 

La rândul său, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a arătat că România a mers la Summitul de la Varşovia pentru a obţine un plus de securitate aliată. 

“M-aş referi pe scurt la (…) mandatul delegaţiei române conduse de preşedinte la Varşovia. (…) În ce a constat acest mandat? În ideea de a obţine un plus optim (…) de securitate aliată pentru România şi pentru regiunea relevantă geostrategic pentru ea în raport de ameninţările din mediul nostru de securitate. În mod direct este România vizată de deciziile Summitului printr-un aranjament de securitate aliată, care comportă (…) o constituire a unei brigăzi multinaţionale, cu România ca naţiune cadru, aprobarea unui program de instruire intensificată, conceput de asemenea de România (…), plus cele două componente, maritimă şi aeriană, ale unei prezenţe aliate întărite la Marea Neagră”, a spus Motoc. 

Ministrul Apărării a precizat că a existat tentaţia unor comparaţii între aranjamentele de securitate pentru zona baltică şi cele pentru zona Mării Negre, însă acestea nu sunt fezabile. 

“A existat tentaţia unor comparaţii între aranjamentele de securitate pentru zona baltică şi cele care au fost stabilite pentru sudul flancului estic, pentru zona Mării Negre, de interes pentru noi. Nu cred – şi o spun fără ezitare – că aceste comparaţii sunt potrivite sau sunt fezabile. De ce? Pentru că fiecare aranjament de securitate a fost gândit în raport de un tablou de securitate şi de un scenariu de răspuns care este diferit în zona baltică faţă de zona Mării Negre. Acestea nu sunt evaluări subiective, sunt evaluări obiective ale autorităţilor militare aliate, ca atare fiecare a obţinut ce avea nevoie din punctul de vedere al securităţii proprii, al securităţii zonale, nici mai mult, nici mai puţin”, a explicat Motoc. 

Acesta a vorbit şi despre implementarea deciziilor luate la Summitul de la Varşovia. 

“În etapa post-Summit, eu aş distinge între trei planuri de acţiune pentru România. Este un plan de implementare care se derulează la nivelul NATO, un al doilea plan care înseamnă negocierile şi dialogul cu aliaţii noştri, care sunt capabili şi disponibili să participe la aranjamentul de securitate ce va fi implementat, operaţionalizat pe teritoriul României. Şi un al treilea plan, care înseamnă implementarea internă, naţională. Pentru noi, toate aceste trei paliere de implementare au intrat în lucru din prima zi de după Summitul de la Varşovia”, a susţinut Motoc. 

Acesta a precizat că planul de implementare internă a început prin decizia de la CSAT de constituire a unui grup de lucru interinstituţional. 

”Acest grup va fi coordonat de Administraţia Prezidenţială, va avea în componenţă reprezentanţi ai premierului, reprezentanţii ministerului de Externe, ministerului Apărării, ai altor ministere şi instituţii cu responsabilităţi. (…) La nivel de lucru, periodicitatea întâlnirilor va fi lunară, la nivel de decizie vor fi reuniuni la fiecare două luni cu raportare trimestrială la nivelul CSAT. (…) Grupul interinstituţional va elabora şi va monitoriza un plan naţional de implementare a deciziilor Summitului de la Varşovia”, a mai afirmat Mihnea Motoc. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă