15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCe a discutat Traian Băsescu cu preşedintele FBI

Ce a discutat Traian Băsescu cu preşedintele FBI

Reprezentanţii Ambasadei SUA relatează, într-o telegramă din 2006, vizita directorului FBI Robert Muller în România, notând că la întâlnirea cu acesta preşedintele Traian Băsescu ar fi spus că şi-ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel de robustă ca cea a CIA, potrivit Mediafax.

 Telegramă din 2006 clasificată “Secret”,  relatează vizita  efectuată de directorul FBI Robert Muller în România. În cadrul vizitei din 2006 detaliată în telegramă se menţionează că directorul FBI Robert Muller s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI George Maior şi directorul SIE de atunci Claudiu Săftoiu. În telegramă se menţionează că întâlnirea directorului FBI cu preşedintele Băsescu a durat 30 de minute.

“Într-o întâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă a FBI în România la fel de robustă că cea a CIA. Muller a vorbit de importanţa cooperării în plan bilateral care este cea mai bună metodă pentru a dezvolta relaţiile în domeniul aplicării legii. Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei române a scăzut şi că partea americană poate să aibă încredere în partea română. Directorul FBI a comentat că SUA consideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României”, se relatează în telegramă.

De asemenea, conform sursei citate, în document se mai notează că preşedintele Băsescu a pledat pentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii: “Preşedintele Băsescu a făcut o pledoarie puternică pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicării legii şi pentru susţinerea îmbunătăţirii capabilităţilor, mai ales în faţa ameninţărilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii şi judecătorii care luptă împotrivă spălării de bani. «Experienţă voastră este excepţional de bună şi vrem să transferaţi cât de mult se poate», a spus preşedintele”.

În paragraful al treilea al telegramei este relatată întâlnirea directorului FBI cu premierul Tăriceanu. În telegramă se notează că premierul Tăriceanu a fost surprins să afle de la directorul FBI că 90% din fraudele informatice care afectează site-ul e-Bay îşi au originea în România. “Surprinderea lui Tăriceanu a fost evidentă când directorul a raportat că 90% din criminalitatea informatică pe e-bay provine din România şi că Pay-Pal nu mai doreşte să facă afaceri cu România”.

În telegramă este relatată şi întâlnirea dintre directorul FBI şi directorii SRI George Maior şi SIE Claudiu Săftoiu.

“Maior a indicat «interesul şi influenţa rusească asupra României aflate în creştere» drept una din priorităţile securităţii interne ale României în viitorii ani, în special în domeniul energiei. O a treia prioritate a fost dezvoltarea de noi capacităţi de a combate crima organizată notând că «factorul rusesc» este foarte prezent în crima organizată din Romania”, menţionează sursa citată că se arată în telegramă.

“Muller i-a mulţumit lui Saftoiu pentru susţinerea din Irak şi Afganistan, dar a avertizat că susţinerea SUA de către România nu va trece neobservată de grupări precum Al Qaeda. El şi-a manifestat îngrijorarea că teroriştii vor cauta să intre în Europa prin România. Săftoiu a promis că România va rămâne alături de SUA în Irak şi Afganistan şi a spus că România speră că, în schimb, SUA vor susţine România în regiunea Mării Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii. Saftoiu a menţionat şi greutăţile pe care le întâmpina România în crearea unei comunităţi informaţionale”, potrivit documentului citat.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă