12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCe CV are Dacian Cioloș, premierul desemnat al României

Ce CV are Dacian Cioloș, premierul desemnat al României

Fostul comisar european Dacian Cioloș a fost desemnat, marți seară, în funcția de premier, a anunțat președintele Klaus Iohannis. 

Dacian Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urrmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea “Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în “Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Citește și: Se conturează un guvern de tehnocrați. Care este propunerea lui Iohannis (surse)

Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. 

Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România. 

Citește și: Ce CV are Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru

Munca lui Cioloş a fost apreciată și de oficialii europeni, astfel că la 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Președintele Klaus Iohannis va anunța, marți, la ora 17.00 care este propunerea lui pentru funcția de prim-ministru. 

 

 

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă