9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe drepturi şi restricţii vor avea deţinuţii. Regulamentul, adoptat de guvern

Ce drepturi şi restricţii vor avea deţinuţii. Regulamentul, adoptat de guvern

Guvernul a adoptat, joi, Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, a anunţat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la finalul şedinţei Executivului. 

Ministrul Prună a amintit că legea a fost adoptată în februarie 2014, dată la care ar fi trebuit, în opinia sa, să fie adoptat şi regulamentul. “Iată că azi, la capătul a 25 de luni, avem un regulament, adică legislaţia secundară care va face posibilă o aplicare corectă a legii. În termen de cel mult trei luni de la data adoptării şi publicării regulamentului, vom avea şi legislaţia terţiară, adică deciziile care trebuie elaborate şi adoptate la nivelul conducerii ANP şi la nivelul conducerii Ministerului Justiţiei şi a Ministerului de Interne, astfel încât, la capătul acestor maxim trei luni, vom avea toată legislaţia necesară pentru o corectă aplicare a legii şi pentru o corectă executare a măsurilor privative de libertate”, a spus ministrul. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis, joi, Agerpres, noul regulament menţine cele patru regimuri de detenţie: de maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis. Totodată, regulamentul propune, în funcţie de durata condamnării, conduita, personalitatea, gradul de risc, dar şi de alţi factori, diverse programe care să urmărească, în principal, desfăşurarea de activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială sau instruire şcolară. 

“În ceea ce priveşte siguranţa penitenciarelor, Legea 254/2013 reglementează posibilitatea recoltării probelor biologice, prin metode non invazive, în cazul în care există indicii că deţinutul a consumat substanţe stupefiante, alcool ori substanţe toxice sau a ingerat fără prescripţie medicală medicamente de natură a crea tulburări de comportament. Reglementarea acestei măsuri se regăseşte în legislaţia mai multor state europene”, precizează Guvernul. 

De asemenea, se introduce posibilitatea audierii în videoconferinţă, un alt element de noutate fiind legat de supravegherea electronică la distanţă. “Au fost prevăzute situaţiile în care pot fi utilizate sistemele electronice de supraveghere la distanţă în cazul persoanelor condamnate, respectiv: dacă persoanele condamnate participă la activităţi lucrative, educative, de asistenţă psihologică, de asistenţă socială, în exteriorul locului de detenţie, se deplasează pentru acordarea asistenţei medicale sau sunt internate în spitale din reţeaua publică de sănătate, beneficiază de permisiunea de ieşire din penitenciar”, se mai arată în comunicat. 

Regulamentul se referă şi la condiţiile în care deţinuţii au acces la comunicaţii, stabilind că aceştia au dreptul să efectueze, pe cheltuiala lor, convorbiri de la telefoanele instalate în incinta sectorului de deţinere, cu cel mult 10 persoane din exteriorul penitenciarului, atât din ţară, cât şi din străinătate. 

Documentul stabileşte şi categoriile de persoane condamnate care au dreptul la convorbiri on-line, numărul şi durata convorbirilor, precum şi modalitatea de acordare a acestora. “Reglementările privind asistenţa medicală şi examenul medical reiau, cu unele îmbunătăţiri, prevederile aflate în vigoare. Ca element de noutate a fost introdus tratamentul necesar deţinuţilor cu tulburări psihice grave care va fi administrat în secţii speciale de psihiatrie”, mai arată Guvernul. 

Cele mai citite

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
Ultima oră
Pe aceeași temă