15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCe este "Mişcarea celor 64 de Comitate", al cărei lider din COVASNA...

Ce este “Mişcarea celor 64 de Comitate”, al cărei lider din COVASNA plănuia un ATENTAT

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari, cea care includea şi Transilvania.

Organizaţia are deviza „Credinţă, loialitate, curaj“. Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în anul 2001. Numele organizaţiei provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919).

În urma acţiunilor desfăşurate în România, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

În statutul depus la instanţă, asociaţia se ocupă de „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelor ţării noastre. Potrivit Rise Project, aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria.

Membru al grupării, Beke Istvan Attila, a fost reținut de 1 Decembrie fiind suspectat că intenţiona un atentat terorist cu prilejul acţiunilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă