27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCe le promite Gerea minerilor protestatari de la Crucea

Ce le promite Gerea minerilor protestatari de la Crucea

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marți, că reprezentanții instituției sale le-au propus minerilor blocați în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le să renunțe la protest, transmite Mediafax.

Citește și: Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran și ameninţă cu greva foamei

Gerea a fost întrebat care este punctul său de vedere legat de protestul minerilor de la Crucea, de la mina de uraniu.

"Îmi pare rău că s-a ajuns aici, eu am făcut apel la înțelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru, la momentul respectiv au fost consultați, mai ales cu conducerea companiei (Compania Națională a Uraniului, n.r.) și cu acordul conducerii companiei s-a constatat că ar fi putut exista resurse financiare, după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei și semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea că aplicarea protocolului se va face exact în momentul când vor exista resurse bugetare, pentru că la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul să intre în vigoare cu aplicare imediată. Și atunci, am zis să așteptăm rectificarea bugetară. Noi, însă, am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face și această operațiune din punct de vedere legal, și anume, a măririi bazei salariale" , a declarat ministrul Gerea.

El a indicat faptul că în urma protestelor directorul Companiei Naționale a Uraniului și-a dat demisia și urmează să înceapă "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri.

"Eu sper totuși ca minerii blocați în subteran să înțeleagă că noi facem absolut toate eforturile pentru a le crește veniturile, înțelegem foarte bine situația în care se află și dânșii și familiile lor, suntem de acord că veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie și de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar această rezolvare nu are cum să intervină imediat", a mai spus Gerea.

Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte creșterea de venituri propusă, care este "aproape de varianta din protocol" timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară.

Întrebat care este cuantumul de majorare propus până la rectificare, Gerea a răspuns că este vorba de 300 de lei lunar.

Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptau până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX la Suceava.

Potrivit unor protestatari de la EM Crucea, aproximativ două sute de mineri sunt blocaţi în subteran, atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în zona atelierelor.

Minerii au susţinut că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, ameninţând că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţii sau copiii.

Cele mai citite

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă