14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe măsuri a luat poliția după evadarea celor patru deținuți din arestul...

Ce măsuri a luat poliția după evadarea celor patru deținuți din arestul IPJ Cluj

Trei polițiști care erau de serviciu la arestul IPJ Cluj, sâmbătă seara, când patru deținuți au evadat, sunt cercetați disciplinar şi penal, informează Mediafax.

Cei trei polițiști nu mai lucrează la arestul IPJ Cluj, ci au fost transferați, la cererea lor, la alte secții sau servicii din inspectorat.

Sâmbătă seară, când cei patru deținuți au evadat, în incinta arestului se aflau doar doi dintre polițiști, al treilea fiind plecat la Spitalul de Psihiatrie, unde trebuia să însoțească un deținut cu probleme psihice, care devenise recalcitrant.

Cei patru evadați au reușit să fugă dintr-un spațiu destinat activităților sportive, prevăzut deasupra cu un grilaj din fier, pe care deținuții se pare că l-au îndepărtat pentru că nu era prins bine, au spus sursele citate.

Potrivit vicepreședintelui Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Constantin Mandache, cei trei agenți, care sunt membri de sindicat, vor fi asistați și reprezentați de un avocat plătit de SNAP pe durata cercetărilor penale sau disciplinare.

"Am vorbit deja și cu cei trei agenți și cu avocații, așa că pe durata cercetărilor polițiștii vor beneficia de serviciile avocatului care le va apăra drepturile", a declarat vicepreședintele SNAP Constantin Mandache.

Mandache a spus că astfel de cazuri, cum este cel cu evadarea a patru deținuți, se întâmplă și din cauza lipsei de personal în structurile Poliției Române.

"Noi suntem de părere că personalul este insuficient la arestul IPJ Cluj, având în vedere numărul mare de persoane arestate preventiv. De altfel, noi am atras atenția încă din 2010 și am trimis memorii la București, atât la IGPR, cât și la Ministerul de Interne, că personalul de la arest este insuficient, iar condițiile în care acești agenți sunt obligați să muncească sunt proaste. Chiar dacă în ultima vreme s-au mai alocat fonduri pentru arest și condițiile nu mai sunt atât de rele, problema personalului insuficient nu a fost remediată", a susţinut Constantin Mandache.

Pe de altă parte, în județul Cluj, alerta instituită de sâmbătă seară, după evadarea celor patru deținuți, este menținută în continuare, întrucât ultimul dintre evadați, Alexandru Cristian Bartuș, nu a fost găsit încă, acesta fiind dat în urmărire națională.

Surse din rândul polițiștilor care participă la căutarea evadatului au declarat că există suspiciunea că evadatul ar fi părăsit municipiul Cluj-Napoca, dar că s-ar afla încă în județul Cluj.

"Astăzi (marți – n.r.) am avut o acțiune în forță, la Turda, împreună cu jandarmii. Am acționat în zona Poiana, acolo unde există o comunitate mare de romi și aveam semnale că s-ar afla evadatul. Nu l-am găsit însă", au spus sursele.

Poza lui Alexandru Cristian Bartuș a fost distribuită de polițiști în mijloacele de transport în comun, în trenuri, în gări și autogări, iar cetățenii care îl văd sunt rugați să sune la 112.

Alexandru Cristian Bartuş, care era arestat preventiv pentru furt calificat, are 32 de ani, 1,80 metri înălţime, iar în momentul dispariţiei purta o bluză vernil, de nuanţă deschisă, haină şi pantaloni sport gri, cu două dungi albastre, şi pantofi sport, alb cu negru.

Potrivit unor surse din Poliție, Bartuș are mai multe mandate de arestare emise pe teritoriul Franței, pentru o tâlhărie urmată de moarea victimei și pentru mai multe infracțiuni de furt, însă Poliția Română nu a putut să îl extrădeze, întrucât nu exista un mandat european sau internațional emis pe numele său.

Primul dintre cei patru tineri evadați din arestul Poliţiei Judeţene Cluj, Daniel Cătălin Baciu, în vârstă de 16 ani, a fost prins, sâmbătă seară, în zona gării din Cluj-Napoca, la câteva ore după dispariție.

Ulterior, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, poliţiştii au reuşit să-l prindă, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe Claudiu Marin Botorea, de 36 de ani, care fusese arestat preventiv pentru furt calificat. Al treilea evadat a fost prins, duminică dimineață, în jurul orei 07.00, în zona gării din Cluj-Napoca, fiind vorba despre Tiberiu Lăcătuș, de 22 de ani, care fusese arestat preventiv pentru tentativă de omor.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă