13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe măsuri ar putea fi luate după explozia dintr-un bloc din Iași

Ce măsuri ar putea fi luate după explozia dintr-un bloc din Iași

Strada pe care se află imbobilul din Iași unde, la începutul săptămânii, a avut loc o explozie, ar putea fi decopertată, arată primele verificări ale unei echipe de cercetători INSEMEX, informează Mediafax.

„Astăzi (Joi-n.r.) am făcut o primă evaluare a efectelor exploziei la acel bloc. Nu am prelevat nimic, doar am pozat, am trecut în revistă toate efectele, ne-am documentat cu privire la acumularea de gaze fie la subsolul blocului fie la apartamentul cu pricina. Până am venit noi, cei de la E.On au descoperit, cu ajutorul poliţiei şi Parchetului, într-o zonă de pe stradă, în apropierea acestui bloc, o conductă de gaz fisurată”, a declarat directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, pentru MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, experţii de la Petroşani vor continua analizele şi vor verifica toate ipotezele, astfel că o parte din stradă ar putea fi decopertată. „Urmează să mai analizăm. Poate decopertăm strada să vedem reţeaua de gaze naturale din zonă. Urmează să vedem ce mai găsim în apartamentul devastat”, a completat Lupu.

Tot joi în blocul şi zona în care a avut loc explozia au fost efectuate măsurători ale concentraţiei de gaz. „Au mai fost descoperite concentraţii de gaze. Gazul în zonă este oprit de trei zile aproape, gaze rămânând în anumite canale”, a mai spus directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani.

Citește și: Blocul din Iași în care au murit două persoane, iar alte 11 au fost rănite, cuprins de un nou incendiu

Constantin Lupu susţine că au fost descoperite „câteva elemente bune care pot conduce la o ipoteză”. „Urmează să vedem care a fost sursa de aprindere. Părerile sunt împărţite”, a conchis el. 

Două persoane au murit, iar alte 10 au fost rănite, în seara zilei de 1 august, într-un imobil din Iaşi, unde a avut loc o deflagraţie.

Cercetătorii de la Petroşani vor mai rămâne la Iaşi alte două-trei zile pentru verificări amănunţite.

Citește și: Dosar penal, după explozia într-un bloc de la Iași. Cum s-a produs incidentul

Explozia din blocul de locuințe s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze, potrivit primelor cercetări ale ISU Iași, informează Agerpres. Potrivit sursei citate, deoarece explozia a afectat elemente structurale de rezistență ale clădirii, aceasta nu mai prezintă siguranță în exploatare, urmând a se efectua expertizarea clădirii.

În cursul zilei de 2 august, o comisie formată din reprezentanți ai Parchetului, ISU, IPJ, Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Municipiului Iași, precum și E.ON Gaz, cercetează împrejurările în care s-a produs evenimentul și evaluează pagubele produse.

În comunicatul ISU Iași se arată că pe 1 august, la ora 20.17, ISU Iași a fost anunțat cu privire la producerea unei explozii urmată de incendiu într-un bloc de locuințe din municipiul Iași, strada Văscăuțeanu nr. 8. Intervenția pentru lichidarea incendiului a durat aproximativ trei ore, fiind îngreunată de prăbușirea planșeului peste materialele combustibile depozitate în boxele din subsol și existența unei cantități mari de fum degajat.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere calificată și ucidere din culpă. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, anchetatorii desfășoară cercetarea la fața locului, unde, sub supravegherea unui procuror, sunt efectuate activități specifice de către lucrători de poliție din cadrul IPJ Iași — Serviciul de Investigații Criminale împreună cu specialiști în construcții.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă