19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCe nereguli a găsit Curtea de Conturi la Primăria Constanța

Ce nereguli a găsit Curtea de Conturi la Primăria Constanța

Curtea de Conturi Constanța a publicat rezultatele auditului la Primăria Constanța, pentru activitatea desfășurată în anul 2015. Potrivit documentului, au fost constatate prejudicii de 4,1 milioane lei și abateri financiare de 5,96 milioane lei.

Cele mai mari probleme au fost găsite la modul în care s-au inventariat anumite terenuri. ”În urma analizării rezultatelor inventarierii patrimoniului, reflectate în situațiile financiare la 31.12.2015, s-a constatat că au fost inventariate suprafețe de teren aparținând domeniului privat inexistente până la data efectuării inventarierii anuale sau în suprafață mai mare sau mai mică decât cea existentă, fără însă ca acest fapt să conducă la reflectarea acestor influențe în situațiile financiare încheiate la data de 31.12.2015. De asemenea, s-a constatat că terenuri proprietate privată a UATM Constanța nu au fost inventariate și înregistrate în evidența tehnic-operativa și contabilă în conformitate cu regimul juridic al acestora, fapt ce a condus la denaturarea situației patrimoniale a entității. Au mai fost identificate terenuri în suprafață de 31.428,29 mp cu o valoare contabilă de 4.211.678 lei pentru care entitatea nu a procedat la scăderea din patrimoniu urmare actelor de înstrăinare încheiate”, se arată în raport.

Pe locul secund în ceea ce privește valoarea abaterilor este modul în care s-au acordat ajutoare de încălzire. Din verificarea modului de acordare din bugetul de stat și bugetul local a ajutorului lunar pentru încălzirea locuinței unor consumatori care nu își puteau asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, din punctul de vedere al îndeplinirii condițiilor de eligibilitate privind veniturile realizate din salarii sau deținerea unor depozite bancare în cuantum mai mare de 3.000 lei, au fost identificate situații care conduc la excluderea beneficiarilor din categoria persoanelor eligibile ceea ce a condus la efectuarea de cheltuieli nelegale cu ajutoarele de încălzire a locuinței în perioada sezonului rece în sumă estimată de 2.073.706 lei.

Podiumul este completat de modul în care au fost finanțate anumite asociații și fundații. ”Sumele acordate unor asociații/fundații au fost înregistrate în contabilitate pe cheltuieli eronat la data alocării sumelor și nu la data prezentării rapoartelor de activitate și a documentelor justificative. În unele situații justificarea sumelor alocate a fost prezentată în anul financiar următor cu implicații în nerealitatea situațiilor financiare”, spun inspectorii Curții de Conturi. Abaterile constatate aici sunt de 1,06 milioane lei.

Abateri importante s-au constatat și pentru că U.A.T.M. Constanța nu a inventariat și înregistrat în patrimoniu suprafața de 10.500 mp reprezentând teren de stat dat în folosința Uniunii Județene a Cooperativelor de Consum Constanța. Cooperativele și asociațiile de cooperative sunt persoane juridice de drept privat și nu de utilitate publică, și pe cale de consecință nu li se pot atribui în folosință gratuită terenurile. Echipa de audit a constatat prejudicierea bugetului local prin nerealizarea de venituri în valoare de 919.889 lei ca urmare a utilizării fără plată de către o persoană juridică de drept privat a unui bun proprietate publică.

De asemenea, s-a constatat efectuarea de cheltuieli nelegale în sumă de 427.800 pentru decontarea către Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța a transportului urban, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor de eligibilitate ale unor beneficiari.

În anul 2015, UATM Constanța a lansat proceduri concurențiale, respectiv cerere de oferta și licitație publică privind achiziția publică de răsaduri flori și arbori pentru plantat, dar suplimentar, fără aplicarea procedurilor de achiziții publice, a încheiat prin atribuire directă contracte privind furnizarea de semințe de gazon și flori, plante pe port târâtor și material dendrologic în valoare de 407.683 lei. Acest fapt a fost determinat de estimarea eronată a valorii achizițiilor publice. Achizițiile publice efectuate în anul 2015, de semințe de gazon și flori, material dendrologic, precum și flori în vederea amenajărilor florale de pe teritoriul orașului Constanța reprezintă produse horticole și servicii de amenajare peisagistică, iar lansarea unei proceduri concurențiale de achiziție putea permite mai multă transparență și un tratament egal tuturor operatorilor economici interesați.

În anul 2015 au fost angajate nelegal cheltuieli de sponsorizare în valoare de 250.000 lei pentru realizarea proiectului ”Sărbătoarea recoltei și vinului dobrogean, ediția a V-a”, în condițiile în care unitățile administrativ-teritoriale pot acorda doar finanțări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 și a OG nr. 51/1998.

Primăria a efectuat cheltuieli nelegale în sumă de 157.732 lei cu acordarea nejustificată a unor pachete cu alimente către persoane care nu întruneau condițiile de „persoane defavorizate”.

Inedit este faptul că din gestiunea primăriei a dispărut o șalupă, fără ca nimeni să știe unde. ”Nu au fost luate măsuri cu privire la recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa din gestiune a mijlocului fix șalupă rigidă „SELVA”, valoare de inventar 74.689 lei, respectiv nu au fost stabilite persoanele care se fac vinovate de lipsa acestui bun din patrimoniul UATM Constanța. La data de 24.12.2015, data finalizării inventarierii anuale a patrimoniului și la data de 21.03.2016, persoanele care au identificat lipsa au solicitat efectuarea unei anchete și stabilirea persoanelor vinovate, însă persoanele cu atribuții nu au demarat o astfel de anchetă și pe cale de consecință nu au dispus măsuri de recuperare a pagubei de la persoanele vinovate”, se arată în raportul Curții de Conturi Constanța.

S-au mai constatat nereguli de inventariere a bunurilor primăriei, dar și unele în ceea ce privește sumele acordate pentru reabilitarea unor școli.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă