21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCE recomandă României să continue lupta împotriva corupției

CE recomandă României să continue lupta împotriva corupției

Comisia Europeană recomandă României să continue lupta împotriva corupției la toate niveluril și să asigure executarea efectivă a hotărârii judecătoreși. De asemenea, în Recomandările Specifice de țară, transmise de UE, se mai arată că eficiența și independența sistemului judiciar românesc rămân o îngrijorare, informează Hotnews.ro

Referitor la executarea hotărârii judecătorești, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, săptămâna trecută, la Întâlnirii miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne, de la București, că România are o problemă în recuperarea prejudiciilor produse din fapte de corupție. 

Cazanciuc a mai spus că ”o temă emergentă pe agenda internaţională, promovată substanţial inclusiv la nivelul Uniunii Europene, o constituie recuperarea prejudiciilor rezultate din săvârşirea de infracţiuni. Aceasta implică inclusiv o schimbare de cultură juridică şi de abordare a procesului penal".

Recomandările specifice de țară propuse de Comisie vor fi discutate de liderii UE și de miniștrii UE în luna iunie, acestea urmând să fie adoptate de către Consiliul UE al ministrilor de finanțe la data de 8 iulie. 
  
Comisia recomandă României "să îmbunătățească în continuare calitatea și eficientă sistemului judiciar, să combată corupția la toate nivelurile și să asigure executarea efectivă a hotărârilor instanțelor".  
  
De asemenea, în evaluările staffului, CE se declară îngrijorată de starea independenței justiției din România, rememorând încercările de la sfârșitul anului 2013, din Parlament, de adoptare a unei legi a amnistiei și grațierii unor infractori condamnați.  
  
 "Calitatea, independența și eficiența sistemului judiciar românesc rămân o îngrijorare. În 2013, independența justiției a continuat să fie contestată prin atacuri motivate politic, interferențe politice în numirile în funcții-cheie și lipsă de respect pentru deciziile judecătorești", arată oficialii europeni, care mai atrag atenția asupra impactului stării justiției românești asupra mediului de afaceri.  
  
 "Lipsa de coerentă a deciziilor judecătorești și lipsa de predictibilitate în interpretarea legii rămân iritanți majori pentru comunitatea de afaceri. Mai mult, instanțele de judecată și organele de urmărire penală continuă să se lupte cu sarcini de lucru foarte mari. Corupția, atât de nivel mic cât și cea politică, rămâne o problemă sistemica în România", avertizează evaluatorii de la CE. 

  

Cele mai citite

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...
Ultima oră
Pe aceeași temă