10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe reprezintă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu de pe blocurile bucureștene

Ce reprezintă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu de pe blocurile bucureștene

Blocurile care au în subsol spații ce pot adăposti oameni, în caz de război, trebuie semnalizate cu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu, informează Pro Tv.

Deși legea e în vigoare de zece ani, abia acum asociațiile de proprietari din blocurile dotate cu asemenea adăposturi au fost notificate să afișeze simbolul. În lipsă informațiilor oficiale, puțini știu de existența și utilitatea buncărelor. 

În București, au fost identificate patru mii de asemenea spații, unde se pot adăposti peste 1 milion de oameni. Semnul indică blocurile care au în subsol adăposturi antiaeriene.

Un adăpost antiaerian din zonă Pantelimon-Iancului are 66 mp, configurația unui apartament cu 3 camere, iar acolo pot fi adăpostiți 100 de oameni. 

"Trebuie să le și facă, știu.  Era ventilația, mai funcționează? Nu cred că e vreun bloc în Capitală, vreun bloc să se laude că arate bine", a declarat administratorul, Vasile Manea. 
  
 "Potrivit legislației în vigoare, administratorii și utilizatorii acestor spații sunt cei care trebuie să își asigure toate măsurile", a spus reprezentantul ISU, Daniel Vasile.

În București sunt 2.545 de adăposturi în subsolurile blocurilor, unde pot fi protejați 250 mii de oameni. Protecția civilă a mai identificat 1.500 de spații și în parcări subterane. Sunt luate în calcul și stațiile de metrou, astfel că în total peste 1 milion de bucureșteni pot fi adăpostiți în cazul unui atac aerian, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă