19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe salariu are un spion

Ce salariu are un spion

Oricât de secretă ar fi activitatea unui spion, salariul lui nu este secret.

În Serviciul de Informaţii Externe, salariul mediu net al ofiţerilor este de aproximativ 3000 de lei.

Această situaţie este “deconspirată” printr-o precizare postată pe site-ul SIE, la rubrica “Întrebări frecvente” – adresate probabil de vizitatorii acestei pagini de internet.

SIE precizează că salariul de 3000 de lei nu se acordă imediat după angajare: „Salariul (solda) este ceva mai mic decât media la intrarea în profesie şi creşte pe măsura avansării în grad şi funcţie”.

Potrivit SIE, acest nivel de retribuire reprezintă un „pachet salarial motivant, stabilit prin legislaţia privind drepturile angajaţilor din instituţiile bugetare”. În plus, peste salariu, SIE promite „recompensarea muncii performante, prin acordarea unor prime sau sporuri”.

Pe baza acestei oferte financiare, Serviciul de Informaţii Externe anunţă că are posturi vacante şi că există „oportunitaţi de angajare”. Candidaţii pot opta între patru domenii: operativ, analiză strategică, specialişti sau protecţie. Pentru primele două domenii, solicitanţii trebuie sa fie absolvenţi ai învăţământului superior. În schimb, pentru ultimele două domenii exigenţa este mai redusă, acceptându-se şi candidaţi cu studii medii.

Din punct de vedere financiar, lucrătorii de informaţii din SIE par să stea mai bine decât colegii lor din SRI. În perioada cât a fost director al SRI, George Cristian Maior declara, la un moment dat, că salariul mediu al ofiţerilor lui este de circa 2500 de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă