16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCe se întâmplă după arestarea lui Nicușor Constantinescu

Ce se întâmplă după arestarea lui Nicușor Constantinescu

Consiliul Județean Constanța a rămas iar fără președinte, după arestarea lui Nicușor Constantinescu, pentru 30 de zile. Prefectul județului Constanța, Ion Constantin, numit în funcție de numai o lună, trebuie să emită un ordin pentru suspendarea acestuia. Constantinescu a fost arestat preventiv vineri seară, iar documentele oficiale vor ajunge cel mai probabil la prefectură astăzi.

Prefectul este perceput ca un apropiat al PSD-ului, dar nu poate face altceva decât să îl suspende pe șeful CJC. De altfel, așa au stat lucrurile și anul trecut, când un alt prefect, Radu Volcinschi, de asemenea susținut de PSD (provenea chiar din structura de conducere a CJC) l-a suspendat pe Constantinescu, în august, după ce a constatat suspendarea de drept a mandatului acestuia, în urma măsurii de arest preventiv emisă de Curtea de Apel București. Cazul din 2014 a fost mai complicat, dat fiind faptul că șeful CJC s-a aflat mai multe luni în Statele Unite ale Americii. Au existat voci care au spus că acesta trebuia suspendat din funcție mai devreme, dar cert este că hotărârea a fost luată imediat ce Constantinescu a ajuns în arest preventiv.

De data aceasta, din punct de vedere juridic, lucrurile sunt mai simple. Ordinul de suspendare poate fi emis într-un interval de 48 de ore de la comunicarea oficială a rezoluțuiei. Imediat ce se va da această rezoluției, vicepreședinții CJC au anunțat că se va întruni o ședință de îndată, în care să fie desemnată persoana care să preia atribuțiile președintelui. Cel mai probabil aceasta va fi vicepreședintele Cristinel Dragomir, care l-a înlocuit pe Constantinescu și la prima suspendare.

Ședința ar trebui să fie convocată în primele zile ale acestei săptămâni. Decizia de arestare preventivă a lui Nicușor Constantinescu nu este însă definitivă și, mai mult ca sigur, avocații acestuia o vor ataca. Rămâne de văzut care va fi sentința Curții de Apel, pentru a reface scenariile referitoare la persoana care va conduce Consiliul Județean Constanța. În cazul în care arestul preventiv se va prelungi, se poate ajunge la alegeri anticipate. Mai multe personaje din politică și administrație și-au anunțat, mai mult sau mai puțin oficial, intenția de a candida.

Constantinescu, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese

Reamintim că Nicuşor Constantinescu a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. De vineri seară se află în arestul IPJ Constanța.

„Mă simt ca într-un sicriu“, a declarat acesta, vineri seară, în momentul în care a fost scos din duba care l-a dus la instanță. Potrivit DNA Constanţa, Constantinescu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu – trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor – două infracţiuni, conflict de interese – zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. În ordonanţa de reţinere se arată că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constan­tinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

În urma percheziţiilor făcute de către procurori, aproximativ şapte ore, la sediul CJ Constanţa şi la sediile mai multor firme, între care SC Aqualand SA şi Hotel Cupidon din Eforie Nord, Nicuşor Constantinescu a fost scos din instituţie de mascaţi, el declarând că se aşteaptă să fie reţinut şi că şi-a făcut bagajele, având la el o geantă cu lucruri personale, între care pamperşi şi periuţă de dinţi. Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.

Cum explică avocatul acuzațiile de mită electorală

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat, vineri seară, că, „în esenţă“, faptele cele mai grave de care este acuzat clientul său sunt două fapte de abuz în serviciu, în legătură cu care s-a dispus începerea urmăririi penale în urmă cu un an.

În ceea ce privește acuzațiile de mită electorală, acesta a precizat: „Este vorba despre două infracţiuni de corupere a alegătorilor, în sensul că s-ar fi dat nişte sume de bani de către Consiliul Judeţean Constanţa şi domnul Cons­tan­tinescu ar fi aprobat aceste plăţi către Asociaţia Veteranilor de Război şi Comunitatea Lipovenilor din Ghindăreşti, judeţul Constanţa. Aceste sume de bani nu au însă nici un fel de legătură cu desfăşurarea alegerilor electorale în anul 2012 întrucât Consiliul Judeţean Constanţa a acordat în mod constant sume de bani începând din 2004-2005, atât către Asociaţia Veteranilor de Război, cât şi pentru această comunitate a lipovenilor, motiv pentru care nu există nici un fel de legătură de cauzalitate între reţinerea acestor fapte şi necesitatea luării arestării preventive“, a mai spus avocatul Marius Mocanu.   

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Lucrări pe podul Giurgiu – Ruse. Traficul se va desfășura pe o singură bandă

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, care leagă România de Bulgaria, va fi restricționat pe toată durata lunii mai. Această decizie vine ca urmare a...

Victorie cu record pentru Simone Tempestini în Raliul Argeșului

Simone Tempestini a ajuns la cinci victorii în Raliul Argeșului, un record absolut al competiției, după ce s-a impus autoritar în etapa care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă