15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCe SECHESTRE au pus procurorii în dosarul cumnatului lui Ponta pentru...

Ce SECHESTRE au pus procurorii în dosarul cumnatului lui Ponta pentru a recupera banii FURAȚI din fondurile europene

DNA a pus sechestre asiguratorii și a blocat conturile bancare ale inculpaților: Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, Sebastian Ghiță (deputat, prietenul premierului), Vlad Cosma ( deputat PSD), Mircea Cosma (PSD, președintele Consiliului Județean Prahova), ale altor inculpați din dosarul fraudării fondurilor europene destinate extinderii canalizării orașului Comarnic. 

Măsura a fost institută pentru a se acoperi prejudiciile. Procurorii anticorupție i-au anunțat, marți, pe inculpați că li s-a impus sechestrul asigurator și le-au fost blocate conturile bancare în limita prejudiciului.

Surse judiciare susțin că lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, i-au fost indisponibilizate bunuri mobile și imobile și i s-au blocat conturi până la concurența sumei de 10.312.703 lei.

Între bunurile lui Herțanu puse sub sechestru se află:  cota de ½ din imobilul situat în Bucureşti, compus din apartament în suprafaţă totală de 181,51 mp. şi suprafaţă utilă de 133,21 mp. şi terenul aferent în proprietate (56,79 mp.), imobil achiziţionat împreună cu soţia sa cu suma de 76.010 euro, conform contractului de vânzare – cumpărare (…) imobil a cărei valoare de impunere este de 474.590,51 lei . De asemenea, au fost indisponibilizati banii din conturi de la trei bănci. În plus, banii găsiți acasă la percheziții, respectiv sumele 21.000 lei,  1.300 euro, 500 USD și 300 lire sterline, au fost depuși la o bancă, unde au fost indisponibilizați până la finalizarea procesului.

Citește și: VIDEO. Bani europeni, sub preșul familiei Ponta. Sebastian Ghiță, lipit de afacere. Mihai Coman, reţinut pentru că a asigurat “fluxul” a circa 6,5 milioane euro către cumnatul premierului

Lui Sebastian Ghiță i-au fost puse sub sechestru bunuri și conturi până la concurența sumei de circa 2.000.000 de euro, după cum a declarat acesta presei.

Surse judiciare spun că  deputatului fost PSD Sebastian Ghiță i s-au pus sub sechestru următoarele bunuri: 94,64% din terenul în suprafață de 1.306 mp situat în municipiul Ploiești, teren ce este deținut în coproprietate cu Ghiță Mădălina; cota de 1/2 din casa de locuit situată în municipiul Ploiești, cu o valoare de impunere de 5.126.007 lei, compusă din casă cu suprafață construită de 665,76 mp și suprafață utilă de 554,8 mp (cu o valoare de impunere de 3.137.327 lei), mansardă cu suprafață construită 254,88 mp și suprafață utilă 212,4 mp (valoare de impunere 900.822 lei) și subsol cu suprafață construită 307,8 mp și suprafață utilă 256 mp (cu valoare de impunere 1.087.858 lei). Conform procesului verbal de recepție din 07.04.2009, valoarea finală a “obiectivului” este de 1.868.389,65 lei. De asemenea, i-au fost fost blocate conturi la Raiffeisen Bank ( unde avea dolari) și la BCR.

La fel s-a procedat și cu Mircea și Vlad Cosma, ca și cu ceilalți inculpați din dosar.

Astfel, surse judiciare susțin că președintelui CJ Prahova  lui Mircea Cosma i s-au pus sub sechestru următoarele bunuri: cota de ½ din imobilul apartament nr. 3,  situat în municipiul Ploieşti, strada Alexandru Lăpuşneanu (…), compus din 4 camere de locuit și dependințe, cu suprafaţă utilă de 83,88 mp., 3 balcoane,valoarea de impunere a imobilului fiind de 197.106 lei; cota de ½ din imobilul apartament nr. 6, compus din 3 camere de locuit și dependințe, cu suprafața utilă de 144,89 mp și teren aferent în suprafață de 48,84 mp în indiviziune, de pe raza localității Blejoi, județul Prahova, valoarea de impunere a imobilului fiind de 286.769 lei; cota de ½ din imobilul loc de parcare, subsol – suprafață utilă 18,65 mp. și teren aferent  intabulat în cartea funciară  a localității Blejoi, județul Prahova, cota de ½ din imobilul – loc de parcare, subsol – suprafață utilă 21,19 mp și teren aferent în suprafață de 7,3 mp, în indiviziune și intabulat în cartea funciară nr. 26585-C1-U6 a localității Blejoi, județul Prahova. 

De asemenea, procurorii l-au anunțat pe Mircea Cosma că i-au fost blocate cinci conturi bancare de la BRD.

Deputatului Vlad Cosma i-au fost puse sub sechestru asigurator cota de 1/2 din suprafața de 5.902 mp teren extravilan, situat în comuna Păulești, județul Prahova, tarlaua 34, parcelele A773/86 și A773/87, înscris în cartea funciară nr. 23503 a localității Păulești și i s-a blocat un cont deschis la Raiffeisen Bank, conform unor surse judiciare.

Cumnatul lui Ponta, șef de grup infracțional organizat

Potrivit DNA, în 2012, la presiunile președintelui CJ Mircea Cosma și în urma traficului de influență exercitat de Vlad Cosma și de Sebastian Ghiță,  un consorțiu din care făcea parte firma  Grossman Engineering Group, administrată de Iulian Herțanu,  cumnatul lui Victor Ponta, a câștigat licitația pentru extinderea rețelei de canalizare din Comarnic. Licitația a fost organizată de SC Hidro Prahova, societate a consiliului județean și a altor consilii locale din acest județ.

Potrivit procurorilor, inculpații ar fi “acționat ca un grup infracțional organizat pentru însușirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană și sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților”.

În februarie 2015, cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, a fost arestat preventiv, iar în urmă cu câteva zile a fost plasat în arest la domiciliu. El este acuzat de constituire de grup infracțional organizat ( alături de alte persoane), de evaziune fiscală și deturnare de fonduri.

Sebastian Ghiță și Vlad Cosma ar fi aderat la grupul infracțional și ar fi făcut presiuni asupra conducerii societății Hidro Prahova pentru numirea unor persoane în societate, pentru obținerea de informații confidențiale, care să avantajeze firma administrată de cumnatul Herțanu  astfel încât această societate să câștige licitația, așa cum , de altfel s-a întâmplat. Pe parcursul derulării contractului, Ghiță ar fi făcut intervenții pentru ca SC Hidro Prahova să facă plăți către consorțiul din care făcea parte  SC Grossman Engineering Group, administrată de cumnatul lui Ponta

Mircea Cosma, președintele CJ Prahova, în afară de acțiunile similare celor săvârșite de fiul său, deputatul Vlad Cosma și de către deputatul Sebatian Ghiță, a proferat și amenințări la adresa conducerii SC Hidro Prahova ca firma familiei premierului să obțină contractul de modernizarea a canalizării orașului Comarnic, după cum susține DNA.  Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma se află sub control judiciar.

Potrivit procurorilor anticorupție, “scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)“.

Procurorii au instituit sechestrul cu scopul recuperării prejudiciului după ce instanța va da sentința finală.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă