18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. CE spune că Poşta Română a primit subvenţii prea mari şi...

FOTO. CE spune că Poşta Română a primit subvenţii prea mari şi trebuie să le returneze. Chirițoiu: Statul pregăteşte o capitalizare de 50 de milioane de euro a Poştei ca s-o scape de datorii

Poşta Română ar trebui să returneze bugetului de stat câteva milioane de euro, primiţi pentru distribuirea pensiilor şi pentru plăţi compensatorii la concedierile colective, a declarat sâmbătă Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Hotnwes.ro. Statul pregăteşte o capitalizare de 50 de milioane de euro pentru a scăpa Poşta de datorii.

Comisia Europeană a declanșat, anul trecut, la cererea statului român, o investigație la Poștă Română care a identificat că operatorul poștal trebuie să returneze la buget câteva milioane de euro, sumă aferentă subvențiilor primite pentru distribuirea pensiilor și plăților compensatorii plătite de stat pentru concedierile colective la Poștă care potrivit legii ar fi trebuit plătite din bugetul companiei, a declarat sâmbătă Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței. În același timp, statul pregătește o capitalizare de 50 milioane de euro la Poștă care va acoperi toate datoriile și amenzile pe care le are de plătit Poștă către bugetul de stat. 

 “Există o investigație a Comisiei Europene la Poștă Română, investigație care a fost cerută de statul român. Am vrut să știm că trecutul Poștei este curăț și nu riscăm să vina vreodată o investgatie a Comisiei care să dezechilibreze funcționarea Poștei. Vrem să-i curățăm trecutul și să-i organizăm viitorul. Comisia Europeană consideră că Guvernul a acordat subvenții prea mari Poștei Române, care va trebui să-i returneze înapoi statului. Discuțiile sunt încă în derulare cu Executivul European. Ne așteptăm să fie vorba de câteva milioane de euro. În același timp, pregătim o capitalizare de 50 milioane euro la Poștă Română. Poștă va primi bani de la stat și la capitalizarea această va participă și Fondul Proprietatea, că să-și păstreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeană este de acord”, a declarat Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței la Sinaia.

Chiritoiu a precizat că după ce se face această “curățenie” la Poștă Română, va urmă cel mai probabil o listare, “în care statul să-și păstreze pachetul majoritar și să vândă un pachet minoritar”. Când? “Probabil în cel mai bun caz la anul”, a spus președintele Consiliului Concurenței. 
  
Poștă Română a revenit pe pierderi anul trecut, după ce în 2014 realizase primul profit net după 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul poștal a raportat o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), în scădere cu 4,1% față de 2014, și o pierdere netă de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), față de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) în 2014. În aceeași perioadă de referință, numărul mediu de angajați din Poștă Română a scăzut cu 426 angajați până la 24.814 angajați. 
  
Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române, a încasat anul trecut un bonus de performanță în valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul poștal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explică încasarea acestui bonus în condițiile în care anul trecut Poștă a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere netă de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului poștal susține că acționarii și Consiliul de Administrație stabilesc limitele remunerației și indicatorii de performanță, iar evaluarea rezultatelor nu se limitează la o cifră, respectiv profit sau pierdere. În plus, operatorul susține că în 2015 ar fi avut profit dacă nu ar fi primit amendă de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurenței. 
  
De asemenea, Dragoș Tudorache a declarat luna trecută, din funcția de ministru interimar al Comunicațiilor, că șeful Poștei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanță încasat în 2015, chiar dacă operatorul a încheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro. 
Declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei au fost facute la “Scoala de vara – sistemul bancar si bazele unui mediu competitional sanatos”, ce se desfasoara in acest weekend la Sinaia.

 

 

 

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă