14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialMarian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu. Ce a spus primarul suspendat...

Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu. Ce a spus primarul suspendat al sectorului 5 despre Ponta și Dragnea

UPDATE: Magistrații de la Tribunalul București au decis luni ca primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, să fie judecat în continuare în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani, scrie Agerpres

——

Primarul suspendat al sectorului 5 al Capitalei Marian Vanghelie a declarat, luni, la Tribunalul București, referitor la un eventual apel telefonic din partea lui Victor Ponta sau Liviu Dragnea, că ”nu discutăm”. Totuși, edilul a admis că a fost sunat de foarte multe persoane, cărora le-a mulțumit, informează Mediafax.

”Am vorbit cu ei la telefon, nu vă dau nume, și le-am spus în felul următor: «eu vă mulțumesc că m-ați sunat, dar nu vreau să vă văd». Au fost persoane cărora le-am spus că nu vreau să le văd”, a afirmat Vanghelie.

Întrebat dacă a fost sunat de Liviu Dragnea și Victor Ponta, primarul suspendat al sectorului 5 a spu: ”Nu discutăm…”.

Citește și: Citește și: Decizie DEFINITIVĂ: Marian Vanghelie, judecat în arest la DOMICILIU

De asemenea, întrebat dacă a fost sunat de Mircea Geoană, Vanghelie a spus că nu îl interesează ”domnul Geoană”: ”Nu mă interesează domnul Geoană, pur și simplu nu mă interesează. Am voie să nu mă intereseze”.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Vanghelie și despre vacanța premierului Ponta, iar acesta a răspuns: ”Pentru Victor Ponta este o vacanță prelungită, cum și-a dorit-o cred, ci nu doar prin ce face în acest moment. Dumneavoastră știți mai bine”.

Marian Vanghelie s-a prezentat, luni, la Tribunalul București, pentru verificarea măsurii arestului la domiciliu.

Primarul suspendat al sectorului 5 Marian Vanghelie a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie şi este judecat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, au decis magistraţii instanţei supreme.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată de DNA, în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un “comision” de 20% din încasări.

“Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului – unei societăți comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Mai mult, procurorii arată că alte “foloase necuvenite” au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparținând unei societăți comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

“În vederea atribuirii acestor contracte și pentru a facilita efectuarea plăților aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, fie și le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din București (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor bănești aflate la dispoziția unității administrativ-teritoriale). Astfel, pentru ca societățile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele bănești necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziții publice au fost încheiate la prețuri mult superioare față de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuție a lucrărilor, și implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor”, potrivit rechizitoriului DNA.

Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5, prin activitatea infracțională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

În aceeași perioadă, “o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani”, procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfășurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura și Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Adrian Murgoci într-un dosar separat, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

“În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat”, precizează DNA.

Dosarul va fi soluţionat de Tribunalul București.

 

Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă