19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCe spune Robu despre acuzațiile de corupție care planează în jurul fostului...

Ce spune Robu despre acuzațiile de corupție care planează în jurul fostului edil al Timișoarei

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, s-a arătat surprins de “problemele” fostului edil Gheorghe Ciuhandu, urmărit penal în dosarul finanţării Poli Timişoara, informează Mediafax.

“Eu nu am emoţii, pentru că sper că România este un stat de drept şi că, prin urmare, cine respectă legea este lăsat să îşi exercite atribuţiile. Nu cunosc detaliile a ceea ce s-a întâmplat în timpul legislaturii domnului primar Ciuhandu. Mă surprinde doar că are probleme, având în vedere nişte hârtii pe care le-am văzut, prin care Curtea de Conturi de atunci, prin vocea directorului general al Direcţiei Juridice, profesor universitar în Drept, şi apoi printr-o hotărâre emisă de un consiliu de vârf al Curţii de Conturi, care au spus că este legală acea finanţare. Eu nu sunt jurist şi nu sunt eu chemat să fac clarificări, dar e o mirare că domnul Ciuhandu are probleme”, a declarat, luni, actualul primar al municipiului Timişoara, Nicolae Robu.

Citește și: Fostul primar al Timișoarei, urmărit PENAL pentru abuz în serviciu

Acesta spune că aleşii locali “au procedat cu mare rigoare, în strict acord cu legea”, “dincolo de părerea unei auditoare de la Curtea de Conturi dornică să ia primă pentru prejudiciul pe care îl stabileşte” şi susţine că ar exista o decizie judecătorească potrivit căreia asocierea este legală.

“Cum am fi putut noi, şi când spun «noi» mă refer la consilierii locali, să îşi mai pună problema de legalitate? Ei au votat, eu doar pun în practică ce hotărasc consilierii locali, dar cred că până la urmă trebuie să le ţin partea pentru că am văzut bună-credinţă la toţi, indiferent de grupul politic din care ei fac parte. (…) Nu fiecare spune ce e legal şi ce nu e legal, ci există o instituţie care spune ce e legal şi ce nu e legal. Iar Judecătoria este o astfel de instituţie şi numai un organ judecătoresc de rând superior, cum ar fi Înalta Curte, ar fi putut să declare asocierea altfel decât legală. Or, nimeni nu a declarat-o ca fiind ilegală, prin urmare, toată lumea este liniştită”, a susţinut edilul.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, procurorii anticorupţie din Timișoara au început urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, faţă de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari şi faţă de un consilier juridic al instituţiei, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2008, când Ciuhandu era primar al Timișoarei, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. și au semnat, împreună cu Delia Dumitru și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul “Contract de asociere”, în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei anual, “pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”.

“Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunității, “ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul” echipei de fotbal, finanțarea fiind astfel ilegală.

Totodată, DNA arată că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a județului Timiș, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primăria municipiului Timișoara contestase raportul Curții de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Timișoara.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparținând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.

DNA adaugă că în dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu s-a aflat, luni, la sediul DNA din Timişoara, alături de Ioan Cojocari, procurorii aducându-le la cunoştinţă celor doi acuzaţiile din dosarul finanţării echipei Poli Timişoara, ei urmând să fie audiaţi de DNA.

În octombrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la Primăria Timișoara privind finanțarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timișoara. Atunci, actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că alte documente cerute de procurori vor fi căutate în arhivă.

“Procurorii au fost la instituția Primăriei pentru a se documenta în privința perioadei 2008-2011, când eu nu am fost primar și, drept urmare, nu am ce să vă spun pe acest subiect, privind finanțarea fotbalului. Vă rog să vorbiți cu DNA, eu nu am nicio legătură cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi căutate în arhivele Primăriei Timișoara, sunt acte din 2008”, declara atunci Robu.

La rândul său, procurorul-șef al DNA Timișoara, Tamaș Schiffbeck, declara atunci că acțiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finanțarea echipei de fotbal FC Timişoara de către Consiliul Local.

În anul 2008, Consiliul Local Timișoara și echipa de fotbal FC Poli Timișoara au semnat un contract de finanțare prin care CL se angaja să finanțeze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performanțele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timișoara, documentul a fost semnat de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

“Suma alocată de Primăria Timișoara va fi folosită pentru acoperirea în mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotărârii de Guvern 1447/2007”, se arăta în contractul semnat între cele două părți.

În 2009, un raport al Curții de Conturi a arătat că, din suma de bani obținută de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timișoara, 150.000 de euro au fost folosiți fără a respecta legea.

Contractul avea o clauză potrivit căreia, dacă auditul intern al Primăriei constată că nu se fac cheltuieli conform legii, banii folosiți altfel se returnează.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă