12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCe trebuie să fure primarii

Ce trebuie să fure primarii

Discuțiile despre programele candidaților la alegerile locale lipsesc. Ca inspirație pentru ei, „România liberă” prezintă măsurile pe care le-au luat primari de pe patru continente pentru ca orașele pe care le administrează să devină cele mai căutate, măsuri ce ar trebui „furate” și de candidații români la alegerile locale de anul acesta.

Liberalii au reușit să se hotărască la un candidat pentru Primăria Capitalei abia din a patra încercare, dar nu e foarte clar programul cu care vine Cătălin Predoiu în cursa pentru câștigarea voturilor bucureștenilor. Candidatul PSD, Gabriela Firea, și-a anunțat atuul care o individualizează față de alți concurenți politici: “O femeie face curat zilnic după mai mulți bărbați”. Discuțiile electorale vizează mai mult persoane și mai puțin proiecte.

Așa se explică, printre altele, de ce Bucureștiul ocupă o poziție extrem e modestă, doar 109, în clasamentul orașelor unde este de dorit să trăiești. Topul este realizat anual de compania de consultanță și resurse umane Mercer și măsoară calitatea vieții citadine.

Capitala României este poziți­onată în urma unor orașe precum Praga (69), Budapesta (77), Vilnius (80), Varșovia (79), Bratislava (82), Atena (87), Zagreb (98). Bucureștiul depășește Sofia, care se află pe locul 115 din 230 de orașe.

Ne aflăm atât de jos în acest clasament pentru că în lume există și orașe unde candidații vin cu idei și proiecte clare. În urma acestor demersuri, care sunt aduse la cunoștința alegătorilor cu mult înaintea declanșării campaniei electorale, și prin materializarea lor, orașele devin dezirabile în special pentru tinerii absolvenți, dar și pentru familii. Deși ar fi mai degrabă treaba candidaților autohtoni să deruleze un astfel e demers, „România liberă” va răspunde la întrebarea: cine și cum conduce orașele în care este de dorit să trăiești?

Europa. Un zoolog le asigură oamenilor o viață perfectă

Viena este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din întreaga lume, potrivit  Mercer 2016 Quality of Living Rankings, dat publicității la finele lunii februarie. Orașul este condus de Michael Häupl, care a studiat biologia și zoologia la Universitatea din Viena și a muncit 8 ani la Muzeul Național de Istorie. E primar al Vienei de 22 de ani, cel mai longeviv al Europei. Portalul citymayors.com arată că în ultimii 20 de ani Viena a reușit să exploateze foarte eficient moștenirea sa culturală – Mozart, Beethoven, Haydn, Mahler, Schubert au compus în cel mai dorit oraș al planetei. Numărul turiștilor a crescut în ultimii 5 ani de la 4,2 la 5,8 milioane anual. Primarul a declarat că succesul orașului se bazează pe încurajarea investițiilor în domeniul IT și cercetării, al industriilor creative, aspect care a dus la crearea unor locuri de muncă atractive.

“Viena și întreaga țară trebuie să investească în decriptarea mecanismelor economice pentru a fi capabilă să îmbunătățească serviciile sociale și în general calitatea vieții”, a explicat edilul. Primarul a susținut că, prin căderea comunismului, state precum Ungaria, Cehia, Slovacia, Sovenia au oferit Vienei o mulțime de oportunități de care a știut să profite. Viena este unul dintre cele mai eco orașe din lume, 51% din spații fiind verzi. Capitala Austriei a diminuat traficul prin construirea pistelor de biciclete și prin faptul că numărul stațiilor de metrou a depășit cifra 100. În weekend, metroul circulă nonstop. Străinii din oraș sunt în proporție de 20%, la o populație de 1,7 milioane locuitori.

München: 3 milioane de euro investite pe zi

Pe poziția a doua regăsește orașul Zürich, care este condus de către Corine Mauch, în funcție din anul 2009. Într-un interviu pe care l-a acordat imediat după ce a fost aleasă, aceasta a vorbit despre prioritățile mandatului său: menținerea calității vieții la un nivel ridicat, îmbunătățirea sustenabilității și ridicarea unor cartiere de locuințe din fonduri publice. În ultimii 16 ani, orașul și-a redus emisiile de carbon cu 8,3%. Interesant este că primarul declara că deși veniturile din taxe au scăzut cu 20% la nivelul anului 2009, acest aspect nu a afectat finanțele municipalității, care a pus deoparte, în anii de creștere economică, suma de un miliard de franci elvețieni.

În top 10 se află trei orașe germane: München, Düsseldorf și Frankfurt. Dieter Reiter este la primul mandat ca primar al orașului München. Predecesorul său, Christian Ude, i-a lăsat un oraș la cheie, după ce – în­tr-un singur an, 2005 – a reușit o performanță uluitoare făcând investiții nete de un miliard de euro. În urma lucrărilor la aeroport, acesta a devenit al doilea ca importață după cel din Frankfurt. Sudul orașului a fost declarat zonă verde din punct de vedere urbanistic. Rețeaua de metrou s-a extins. Numărul de clădiri pe care le-a construit primăria a ajuns la un nivel fără precedent.

America. Miza: tehnologie și viață eco

În America de Nord, cea mai bună viață este în Canada. În clasamentul calității vieții avem pe primele poziții: Vancouver (locul 5), urmat de Toronto (15) și Ottawa (17). În SUA, San Francisco este pe 28, urmat de Boston (34), Honolulu (35), Chicago (43) și New York City (44).

Gregor Robertson este la al treilea mandat ca primar al orașului Vancouver, pe care a promis că îl va face cel mai verde oraș al lumii până în anul 2020. În acest scop, s-a aliat cu o serie de ONG-uri focusându-se pe trei obiective: slujbe și dezvoltare economică, comunități mai verzi și protejarea sănătății populației. De asemenea, a creat o line destinată doar bicicliștilor, care străbate orașul de la un capăt la altul. Una dintre cele mai importante realizări a fost ajutorarea persoanelor fără adăpost.

Ed Lee este primarul orașului San Francisco (unde se trăiește cel mai bine în SUA), fiind reales, după un prim mandat, în anul 2015. San Francisco Chronicle remarca schimbările intervenite în timpul mandatului lui Lee, redesenând acest oraș. San Francisco este centrul boom-ului tehnologic, iar construcțiile cunosc un asemenea avânt încât macaralele par să fi devenit mascota orașului. The Economist asemăna efervescența IT din San Francisco cu viața artistică din Florența Renașterii.

În sud, Montevideo (78), Buenos Aires (93) și Santiago de Chile (94) rămân cele mai dorite orașe. Citind poveștile de succes ale acestor orașe, candidații la funcțiile de primar trebuie să înțeleagă că pretutindeni în lume prioritare au devenit: transportul ecologic, facilitățile pentu investiții, crearea de locuri de muncă, dar și o dezvoltare imobiliară coerentă. 

Asia. Priorități: bunăstarea și sănătatea

Pentru zona Asia, orașul cu cea mai bună calitate a vieții este Singapore (locul 26 în clasamentul general). Este urmat de Tokio (44), Kuala Lumpur (86), Hong Kong (70), Taipei (84), Shanghai (101) și Beijing (118). 

Yoichi Masuzoe este edilul Japoniei. A studiat mai mulți ani în Franța. A anunțat că Japonia va trebui să treacă de faza producerii energiei nucleare și s-a declarat un suporter al modului de viață din Paris, pe care îl vrea reprodus și la Tokyo. Și-ar dori ca centrul să semene cu Champ Elysées. Și-a propus ca, în scurt timp, metropola să poată rivaliza cu centre financiare puternice precum New York sau Londra. Sănătatea și bunăstarea au fost temele sale de campanie, critici atrăgându-și după ce a declarat că femeile nu sunt potrivite pentru a ocupa înalte demnități guvernamentale. Edilul a promis că organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020 va fi pentru Tokyo un catalizator pentru realizarea unor reforme administrative puternice și pentru dezvoltarea metropolei.

Africa/Orientul Mijlociu. Plantele, la putere în deșert

În această zonă, orașul unde se înregistrează cea mai înaltă calitate a vieții este Dubai (locul 75 în clasamentul general), urmat de Abu Dhabi (81), Port Louis (83), Cape Town (85), Johannesburg (92). Edilul orașului Dubai, Hussain Nasser Lootah, propunea limitarea cheltuielilor municipalității, dar și un nou sistem de impozitare, mai ales al proprietarilor din străinătate, pentru atragerea de noi fonduri. Municipalitatea – care are 12.000 de angajați, fiind cea mai mare la nivel global – a lansat un program al acoperișurilor verzi și urmează să sădească cu 3,15% mai multe plante în numai doi ani.   

Radiografie

Bornele unei vieți fericite

Ghidul anual al calității vieții realizat de Mercer (una dintre cele mai mari companii din domeniul resurselor umane și al consultanței) a analizat 440 de orașe din lumea întreagă și a clasificat 230. Clasamentul este o bornă pentru persoanele active care vor să se relocheze sau care decid să își schimbe slujba și, implicit, domiciliul. De asemenea, reprezintă un indicator pentru companiile care doresc să își deschidă noi filiale sau chiar să își mute sediile. Calitatea vieții dintr-un oraș ține cont de mai multe aspecte, printre care: mediul cultural, politic și social, considerații despre sistemul de asigurări și de sănătate, serviciul public de transport, modalități de petrecere a timpului liber (de la pub-uri și restaurante la teatre și concerte), calitatea bunurilor de consum (carne, lactate, pește), dar are și o componentă ce ține de domeniul imobiliar (prețuri, condiții).

109 este locul ocupat de București în clasamentul calității vieții realizat de Mercer.

Clasament

Alegerea perfectă:

Europa

Topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții arată astfel:

  1.   Viena

  2.   Zürich

  3.   Auckland

  4.   München

  5.   Vancouver

  6.   Düsseldorf

  7.   Frankfurt

  8.   Geneva

  9.   Copenhaga

10.   Sydney

Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă