16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCEDO a amendat România cu 15.000 de euro, pentru infracțiuni motivate de...

CEDO a amendat România cu 15.000 de euro, pentru infracțiuni motivate de ură la adresa persoanelor LGBT

 România a fost amendată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu suma de 14.000 de euro, pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini participanți la GayFest2006.

Astfel, CEDO a decis că România a încălcat dreptul persoanelor de a nu fi supuse la tratamente degradante, cât și dreptul lor de a nu fi discriminați, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, CEDO consideră că „autoritățile române se fac vinovate de o investigație ineficientă, întrucât nu au cercetat rolul motivației din spatele agresiunii – ura față de persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender (LGBT). Curtea consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze riguros infracțiunile motivate de ură și motivul din spatele agresiunii. În caz contrar, statul devine complicele atacatorilor, acceptând tacit violența împotriva persoanelor LGBT”.

Din aceste motive, statul român a fost sancționat cu 15.000 de euro, pe motiv că „a tratat cu nepăsare şi neprofesionalism un caz de violenţă îndreptat împotriva unor tineri pentru că au participat la marşul gay din 2006”, a declarat avocata de drepturile omului și reprezentanta Asociațiai ACCEPT și Coaliției anti-discriminare, Iustina Ionescu.

În 4 iunie 2006, în cadrul celei de-a doua ediții a Marșului Diversității din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE), membrii ai unor organizații şi grupuri de extremă dreapta au scandat lozinci pline de ură la adresa persoanelor LGBT și au aruncat cu pietre, cocktailuri Molotov.

După finalizarea Marșului în Piața Constituției, participanții au fost filați de extremiști. Șase tineri care părăseau evenimentul au fost urmăriți de un grup organizat de agresori până la stația de metrou Izvor, unde au luat același tren. Tinerii nu au observat că sunt urmăriți și nu purtau însemne vizibile ale comunității LGBT care să arate că vin de la Marș. Imediat după ce metroul a părăsit stația, un grup de șase bărbați i-au atacat pe tineri. După finalizarea atacului, bărbații și-au tras glugile pe cap și au ieșit nestingheriți de la metrou, se arată în comunicatul asociației ACCEPT.

Potrivit sursei citate, „poliția a încercat din primul moment să tergiverseze investigația și sa ne plimbe dintr-un loc în altul.  Au fost probleme inclusiv la Institutul de Medicina Legală – doctorii legiști de acolo nu au vrut să îi primească pe cei șase tineri și să le emită un certificat care să constate rănile, pe motiv că li se terminase programul de lucru, deși erau de gardă în incinta Institutului,” a declarat Florin Buhuceanu, membru al Asociației ACCEPT.

Poliția a audiat tinerii în aceeași seară și, în prima fază, au încercat să îi descurajeze să depună plângere împotriva agresorilor. Polițiștii Secției 25, în prezent desființată, au scos în evidență faptul că victimele, dacă depun o plângere, vor fi puse în situația de a se reîntâlni și confrunta cu agresorii pe parcursul investigației și în cadrul unui eventual proces. Astfel, dosarul a fost plimbat de la o secție de poliție la alta vreme de un an, cu justificarea că se căuta secția competentă să investigheze plângerea, după desființarea Secției 25; chiar poliția a recunoscut în cauză că în acest fel s-a pierdut timp valoros pentru efectuarea unei investigații eficace, informează sursa citată.

La 5 ani după atac, Poliția a clasat investigația, întrucât se împlinise termenul de prescripție.

Din acest motiv, asociația ACCEPT a adus cazul în atenția CEDO.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă