17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCEDO a respins recursul Guvernului în dosarul Revoluţiei

CEDO a respins recursul Guvernului în dosarul Revoluţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins recursul Guvernului în dosarul Revoluţiei, drept urmare decizia anterioară a Curţii a rămas definitivă, iar crimele din decembrie ’89 sunt imprescriptibile, a declarat Antonie Popescu, avocat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, informează Agerpres.

“Curtea a decis pe 28 noiembrie să nu accepte cererile Guvernului. Practic, decizia din 24 mai a rămas definitivă. Aceasta înseamnă că interpretarea dată de Curte şi faptul că s-a spus foarte clar că uciderea oamenilor în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 nu se prescrie determină reluarea cercetărilor şi o soluţie justă (în dosarele privind Revoluţia n.r.)”, a declarat Antonie Popesc.

În plus, el a spus că victimele pot proceda cu privire la despăgubiri pentru lipsa unui proces echitabil. “Pot executa statul român silit şi o vor face în următorul interval, după care au deschisă o cale pentru repararea prejudiciului efectiv, repararea efectivă a prejudiciului suferit, au o cale la instanţele naţionale”, a precizat avocatul.

Statul trebuie să ia deîndată măsuri, inclusiv legislative, pentru punerea în executare a hotărârii CEDO din această cauză, în care s-a constatat violarea articolelor 2 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin lipsa unor anchete temeinice şi efective cu privire la crimele din decembrie ’89 de la Bucureşti şi Braşov în speţă”, a afirmat Antonie Popescu.

Potrivit acestuia, Curtea arată totodată că procurorii nu au voie să invoce prescripţia în aceste dosare de cercetare penală ale Revoluţiei şi constată “violarea dreptului la viaţă privată din cauza supravegherii la care au fost supuşi membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989”.

Antonie Popescu a menţionat că statul român trebuie să abroge legea nr. 51/1991 cu privire la siguranţa naţională şi să adopte de îndată garanţii procedurale cu privire la măsurile de supraveghere, interceptarea convorbirilor telefonice şi corespondenţei de orice tip în orice dosar penal, potrivit standardelor prevăzute de Convenţie.

Avocatul a spus că CEDO a reamintit Guvernului că are datoria să respecte tratatele internaţionale şi că aşteaptă de mai mulţi ani executarea hotărârii din cauza “Rotaru contra României”.

Antonie Popescu a amintit că în dosarul Revoluţiei, pe 24 mai, CEDO a dat decizie de condamnare a statului român şi de obligare la măsuri care să înlăture violările constatate ale articolelor 2 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Asociaţia (21 Decembrie 1989 n.r.) va cere deshiderea unei dezbateri publice pe ceea ce numim legislaţie siguranţă naţională, măsuri de supraveghere, respectarea drepturilor omului în procedurile care implică drepturi fundamentale, proceduri în faţa autorităţilor judiciare în principal”, a adăugat avocatul.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Todor Mărieş, a afirmat, în conferinţa de presă, că în timp ce la CEDO li se dă dreptate, în România revoluţionarii sunt aduşi în aceste zile sau cel puţin pentru anul următor la “mizerie socială şi morală”.

“Acesta este motivul pentru care astăzi sunt în a 26-a zi de greva foamei (…) de luni facem orice pentru a se respecta legea”, a declarat Mărieş.

El solicită întregii clase politice actuale respectarea gratitudinii ce le-a fost acordată revoluţionarilor, referindu-se totodată şi la “o lege dreaptă”, care să-i elimine din rândurile revoluţionarilor pe cei care au fost împotriva poporului în decembrie ’89.

Teodor Mărieş a estimat că în urma unei verificări cel puţin 3.000 de persoane ar pleca din rândurile revoluţionarilor.

“Sunt urmărit în continuare, nu sunt paranoic, este o chestiune care pentru mine e clar că nu s-a oprit timp de douăzeci de ani, am satisfacţia că cel puţin am făcut proba în faţa Curţii Europene”, a adăugat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă