13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCEDO da castig de cauza unui jurnalist de la Romania libera intr-un...

CEDO da castig de cauza unui jurnalist de la Romania libera intr-un proces de calomnie

CEDO a stabilit ca jurnalistului Andrei Antica de la Romania libera, care a fost condamnat in tara sa-i plateasca 100 milioane de lei vechi despagubiri omului de afaceri Robert Deutsch, despre a carui implicare in afacerea Megapower a scris in 1999, i-a fost incalcata libertatea de exprimare, informeaza Newsin.

In urma examinarii dosarului, CEDO a admis plangerea formulata de Andrei Antica si de Societatea "R", care editeaza cotidianul Romania libera, stabilind ca a fost incalcat articolul 6 al Conventiei Drepturilor Omului, referitor la dreptul la un proces echitabil, precum si articolul 10 al Conventiei, privind dreptul la libera exprimare.

Curtea considera ca instanta care l-a condamnat pe jurnalist n-a explicat de ce nu a tinut cont de constatarea Parchetului, care arata ca nu Antica era autorul articolului si nu s-a pronuntat cu privire la probele ce demonstrau lipsa de responsabilitate a acestuia. In consecinta, Curtea a stabilit ca atat condamnarea lui Antica, precum si cea a Societatii "R" sunt nemotivate.

Totodata, referindu-se la necesitatea publicarii articolului incriminat, Curtea arata ca acesta se referea la un subiect de interes general, respectiv gestionarea patrimoniului de stat prin acordarea de imprumuturi catre firme.  

De asemenea, Curtea constata ca suma reprezentand daunele morale stabilita de instanta era la acea vreme de 30 de ori mai mare decat salariul mediu din Romania si depasea de trei ori maximul amendei penale prevazute pentru defaimare.

Andrei Antica a fost condamnat in 2002 de Judecatoria Sectorului 1 sa-i plateasca, in solidar cu Societatea "R", 100 de milioane de lei vechi daune morale omului de afaceri Robert Deutsch, care l-a dat in judecata pentru calomnie, dupa publicarea unui articol in editia din 13 ianuarie 1999 a ziarului Romania libera.  

Ulterior, Tribunalul Bucuresti a respins recursul jurnalistului, mentinand sentinta Judecatoriei Sectorului 1.

Cazul lui Andrei Antica este mentionat si in raportul pe 2003 privind libertatea presei in Romania realizat de Agentia de Monitorizare a Presei. Conform raportului, articolul pentru care Antica a fost dat in judecata se intitula "MEGAPOWER – De frica autoritatilor romane, Robert Deutsch si-a vandut palatul de la Breaza". In articol, Robert Deutsch era acuzat ca si-ar fi insusit peste 20 de milioane de dolari din fondurile firmei "Megapower", din care si-ar fi cumparat un teren si si-ar fi construit o vila.

In plangerea depuse la CEDO, in 2003, de Andrei Antica si Societatea "R", se arata ca la sfarsitul anilor '90 "afacerea Megapower" a fost intens mediatizata in Romania. Cazul se referea la participarea financiara a statului roman, cu suma de aproximativ 15 milioane de dolari, in cadrul societatii Megapower, cu sediul in Statele Unite ale Americii, care a dat faliment ulterior. Potrivit presei de la acea vreme, mai multi oameni politici si inalti responsabili ai statului au fost implicati, facand profit de pe urma acestei afaceri.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă