11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCei cinci români morţi în accidentul din Ungaria, înmormântaţi în Harghita

Cei cinci români morţi în accidentul din Ungaria, înmormântaţi în Harghita

Cei cinci români morţi în accidentul de duminică, din Ungaria, erau din satul Petecu, din comuna harghiteană Ulieş. Acolo vor fi înmormântați. Familia era plecată de zece ani la muncă în străinătate.Băiatul cel mare, martor la accident, ar urma să fie adoptat de rude, conform Mediafax.

Primarul comunei harghitene Ulieş, Gyorgy Sandor, a declarat, marţi, că românii care au murit, duminică, în accidentul rutier produs în localitatea Gyortelek, din Ungaria, erau din satul Petecu, unde aveau domiciliul stabil, dar de zece ani erau plecaţi în străinătate, unde făceau comerţ şi veneau în ţară ocazional, pentru perioade scurte de timp.

Potrivit acestuia, soţii Gabor, cei doi copii ai lor – unul de aproape doi ani, care a murit în accident, şi celălalt în vârstă de 12 ani – şi bunicii paterni au revenit în România cu o săptămână înaintea Rusaliilor, iar vinerea trecută au plecat din nou spre Polonia.

Primarul comunei Ulieş spune că a aflat că accidentul produs pe o şosea în apropierea localităţii Gyortelek din Ungaria ar fi fost cauzat de oboseală, după ce tatăl copiilor ar fi adormit la volanul autoturismului în care se mai aflau părinţii lui, soţia şi copilul cel mic.

"Aşa am aflat, că a adormit în timp ce conducea, a intrat pe cealaltă bandă şi s-a izbit frontal de autocarul care venea din sens opus. În spatele lui venea şi un microbuz al unor rude ale lui, în care se afla şi băiatul lui cel mare, de 12 ani. Am înţeles că i-au dus la spital, dar nu au fost accidentaţi grav şi nu au fost internaţi. Mai rău este de copilul care a văzut toată nenorocirea", a povestit Gyorgy Sandor.

Primarul a spus că, în cursul zilei de marţi, va lua legătura cu autorităţile ungare, ca să afle când vor putea fi ridicate de la morgă trupurile celor cinci persoane, pentru a putea fi aduse şi înmormântate acasă.

Întrebat ce se va întâmpla cu băiatul de 12 ani, rămas orfan în urma accidentului, primarul a afirmat că, dacă minorul nu va fi adoptat de rude, autoritatea publică locală va face toate demersurile necesare să fie dat în plasament familial.

"Noi o să facem toate demersurile necesare, dar se pare că băiatul de 12 ani va rămâne în familie", a conchis primarul comunei Ulieş, Gyorgy Sandor.

Cei cinci români, între care un copil, au murit duminică, după ce, în localitatea Gyortelek din Ungaria, maşina în care se aflau a intrat pe contrasens şi a lovit un autocar, potrivit MTI.

Conform MAE, "un autoturism cu numere de înmatriculare poloneze la bordul căruia se aflau cetăţeni români, din motive necunoscute, a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit frontal de un autovehicul care circula regulamentar, iar din spate a fost lovit de un microbuz cu numere de înmatriculare româneşti. În urma impactului, cele cinci persoane aflate în autoturism au decedat".

MAE mai preciza că pasagerii aflaţi în microbuz au fost accidentaţi uşor, iar o persoană care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale a fost externată.

Trupurile neînsufleţite ale celor cinci români decedaţi în accident ar putea fi repatriate săptămâna viitoare, deoarece autopsia trebuie făcută de către medicii legişti din Debrecen, preciza, luni, Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, trupurile neînsufleţite ale românilor vor fi transportate în România de o firmă ungară de pompe funebre. Este vorba despre aceeaşi firmă care a transportat cadavrele celor cinci români de la locul accidentului la Secţia de Patologie a Spitalului Judeţean din Debrecen, din fondurile unei instituţii care sprijină victimele aflate în această situaţie.

"Având în vedere cauza decesului celor cinci cetăţeni români, se impune efectuarea autopsiei de către medicina legală din Debrecen, motiv pentru care procedura de repatriere se poate decala până săptămâna viitoare", preciza MAE.

Totodată, Ministerul de Externe anunţa că familia celor decedaţi a fost informată personal de Consulul general al României la Gyula cu privire la toate detaliile repatrierii, respectiv despre toate aspectele asistenţei consulare ce se asigură în asemenea cazuri.

Cele mai citite

Artista Shakira scapă de ancheta de fraudă fiscală din Spania

Un tribunal spaniol a anunţat joi că a clasat cea de-a doua procedură pentru fraudă fiscală deschisă împotriva celebrei cântăreţe Shakira, care a scăpat...

Intervenție de urgență a negociatorilor și a trupelor de asalt la Cora Pantelimon unde un bărbat amenință că se sinucide

Echipe de negociatori și de asalt sunt, joi după-amiaza, în fața complexului Cora Pantelimon, din Sectorul 2 al Capitalei, unde un bărbat amenință că...

Union Saint-Gilloise a câștigat prima Cupă a Belgiei din ultimii 110 ani

Union Saint-Gilloise a câştigat Cupa Belgiei după ce a trecut de Royal Antwerp cu scorul de 1-0 în finala disputată joi pe stadionul Roi...
Ultima oră
Pe aceeași temă