11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai bogat român a vrut să-şi ascundă averea de procurori

Cel mai bogat român a vrut să-şi ascundă averea de procurori

 

Procurorii au deschis o ­nouă anchetă împotriva ­omului de afaceri Ioan Niculae ­pentru că acesta și-a scos ilegal proprietățile de sub ­sechestru.

Spălare de bani, instigare la abuz și sustragere de sub sechestru sunt cele trei noi infracțiuni pentru care este urmărit penal cel mai bogat român, potrivit procurorilor DIICOT. Ion Niculae, patronul gigantului InterAgro, este acuzat că pentru a scoate de sub sechestru unele bunuri “a angrenat în activitatea infracțională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relații de prietenie, cât și funcționari din cadrul Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară”, se arată într-un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

De altfel, în același dosar mai sunt urmărite penal și Domnița Niculae și Adina Niculae, soția și fiica omului de afaceri, acuzate, la rândul lor, de sustragere de sub sechestru și spălare de bani.

Mai mult, cel mai bogat român s-a folosit, potrivit procurorilor, și de Nicoleta Toncea, despre care presa a relatat că ar fi amanta lui Ioan Niculae. Astfel, omul de afaceri a vândut o parte dintre părțile sociale ale firmelor sale către soția sa, căreia i-a cerut divorțul anul trecut, și o altă parte către Nicoleta Toncea, “deși măsura sechestrului fusese comunicată oficial încă din data de 13 iunie 2012”.

De asemenea, Ioan Niculae a mai înstrăinat ilegal, conform anchetatorilor, “un imobil situat în București, compus din clădire având suprafața totală de 1859 mp și teren intravilan de 1.662 mp”, pe care l-a vândut fiicei sale cu prețul de 1,3 milioane de euro. Ca să-și scape averea de sub sechestru, soții Niculae au vândut către cea pe care presa a numit-o amanta omului de afaceri o clădire și un teren intravilan din Zimnicea, cu prețul de 1.000.000 de lei. Vânzarea s-a făcut însă la numai cinci zile după ce magistrații au instituit sechestrul pe respectivele bunuri.

Anchetatorii afirmă că toate aceste tranzacții au fost posibile cu complicitatea unor funcționari de la Oficiul de Cadastru, care au întocmit actele fără a le înregistra corect. “Salcie Anca, registrator, și Beceanu Doina Maria, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014”, arată procurorii.

Ca afacerea să fie și mai greu de anulat, Nicoleta Toncea a folosit bunurile obținute de la Ioan Niculae pentru a garanta un credit ipotecar, dar Ioan Niculae a făcut o greșeală, potrivit comunicatului: “Evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost făcută în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanție mult mai mare decât prețul de vânzare-cumpărare”.

Averea lui Ioan Niculae, patronul holdingului InterAgro, a fost pusă sub sechestru deoarece Ioan Niculae este cercetat penal, alături de foștii miniștri Adriean Videanu și Varujan Vosganian, pentru subminarea economiei naţionale. Potrivit DIICOT, “Varujan Vosganian (în perioada decembrie 2006-decembrie 2008) și Adriean Videanu (în perioada decembrie 2008-septembrie 2010) au aprobat, semnat și susținut în Guvern mai multe ordine și memorandumuri care aveau ca scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de Ioan Niculae”.   

Cele mai citite

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Tesla reduce prețurile unor modele în Europa, după ce a anunțat reduceri și în SUA

Tesla reduce prețurile unor modele în Germania și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat duminică un purtător de cuvânt,...

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă