19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCel mai mare FURT de combustibil din istorie: 34 de persoane, ARESTATE...

Cel mai mare FURT de combustibil din istorie: 34 de persoane, ARESTATE PREVENTIV

34 de persoane care fac parte din reţeaua de furturi de combustibili au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, transmite Digi 24.

Anchetatorii au audiat peste 200 de persoane.

Poliţiştii au ridicat aproape 65.000 de litri de combustibili.

Combustibilul era furat din rafinării şi din aeroportul Otopeni.

Prejudiciul se ridică la aproximativ 1,1 milioane de lei.

Citeşte şi Reţeaua de furturi de combustibili, dată de gol de vilele luxoase ale poliţiştilor

_ _ _ _

Investigarea furturilor de combustibili, realizate printr-o reţea formată din peste 250 de persoane, a pornit de la supravegherea unor poliţişti din localitatea Corneşti – Dâmboviţa, al căror standard înalt de viaţă – vile, maşini de lux –, nejustificat de veniturile declarate, a atras atenţia ins–pec-torilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

S-a început monitorizarea acestor poliţişti – inclusiv a şefului de post din Corneşti – şi, din aproape în aproape, au fost identificaţi mulţi membri ai reţelei, după care acţiunea a fost preluată de Inspectoratul General al Poliţiei – Direcţiei Operaţiuni Speciale, ajutată fiind de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din MAI şi de Serviciui Român de Informaţii, sub supravegherea (deocamdată) a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa. Combustibilul era furat de la rafinăriile din sudul ţării (din judeţele Prahova, Cons-tanţa. Argeş etc), precum şi din rezervoarele unor aeroporturi: “Henri Coandă” şi “Aurel Vlaicu”. Ponturile erau date de complici din interiorul acestor societăţi.

Uneori, cisternele erau însoţite de poliţiştii implicaţi, pentru a nu fi oprite pe traseu de diverse echipaje de la Poliţia rutieră, care cerând actele de transport să descopere întâmplător furtul. După ce combustibilul era furat cu cisterne aparţinând unor societăţi comerciale (sunt implicate în filieră şi şase firme), era depozitat în diverse depozite ale unor benzinării, între care şi cele din Corneşti, de unde au început investigaţiile DGA. Apoi, din aceste depozite combustibulul era comercializat.

Duminică dimineaţa, peste 1.000 de poliţişti au declanşat, simultan, 233 de percheziţii în Capitală şi şapte judeţe – Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Buzău, Constanţa, Giurgiu şi Ialomiţa –, pentru a duce la audieri (deocamdată) 241 de persoane suspectate de implicare în furturile de combustibili. Percheziţii se fac şi la şase societăţi comerciale implicate fie cu autocisterne pentru transportul combustibilului furat, fie cu depozitele benzinăriilor prin care se comercializa combustibilul. Prejudiciul estimat până acum depăşeşte 1,1 milioane de lei. În timpul percheziţiilor realizate până la închiderea ediţiei, au fost descoperite zeci de tone de benzină, multe sume de bani care n-au putut fi justificate, precum şi câteva arme, dar care erau deţinute legal (însă au fost ridicate, deoarece deţinătorii erau suspecţi într-un dosar penal, iar, pe deasupra, armele nu erau depozitate corespunzător, sub cheie, fără accesul altor persoane la ele).

Între cele 241 de persoane duse duminică la audieri la IPJ Dâmboviţa şi Parchetul Tribunalului Dâmboviţa sunt atât suspecţii de furturi de combustibil, complicii şi tăinuitorii, cât şi martorii.

Ca probe, în afară de combustibilul descoperit în diverse depozite , fără acte de provenienţă , mai există înregistrări atât telefonice, cât şi ambientale, realizate cu mandate de la judecători.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă