15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Inaugurarea celor două Comandamente NATO din București. Iohannis: România este un...

FOTO. Inaugurarea celor două Comandamente NATO din București. Iohannis: România este un aliat credibil

Cele două Comandamente NATO din București au fost declarate oficial gata de luptă, într-o ceremonie la care a asistat, vineri, și președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: România este un aliat credibil pentru NATO

Șeful statului român a sosit, vineri, la ora 10.00, la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ). Iohannis a subliniat că evenimentul de la București se desfășoară cu doar o săptămână înainte de Summit-ul NATO de la Varșovia.

“Summit-ul de la Varșovia este esențial pentru asigurarea securității NATO”, a declarat Iohannis. În același timp, șeful statului a precizat că în acest moment România este, pentru NATO, “un aliat credibil”, iar “România este și va rămâne un pilon de securitate și stabilitate în regiune”.

Citește și: Summit NATO. România se îndreaptă spre cel mai mare eșec de securitate națională

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, cu sediul la București, va avea în subordine două comandamente de tip NFIU (NATO Force Integration Unit), care funcționează la București și la Sofia.

Şeful NFIU din Bucureşti este colonelul Cătălin Ticulescu, fost comandant al Batalionului 495 Infanterie (paraşutişti) de la Clinceni, unul dintre eroii Armatei Române. În anul 2006, maiorul (pe atunci) Ticulescu participa la misiunea NATO din Afganistan şi a fost grav rănit pe timpul unei acţiuni de patrulare. După o spitalizare de trei săptămâni în Germania, ofiţerul a revenit în Afganistan. De asemenea, el a mai participat, timp de un an şi trei luni, la o misiune de observatori militari în Georgia.

Instalarea primului comandament NATO din România a impus investiţii care au fost suportate în principal de Alianţa Atlantică, dar şi de partea română. Costul total al lucrărilor a fost de 16 milioane de lei, din care NATO a suportat 13 milioane, iar Ministerul Apărării – trei milioane, arăta, în iulie 2015, ministrul de atunci al Apărării, Mircea Dușa.

Citește și: România preia comanda Diviziei de Sud-Est a NATO

Suma a fost relativ mică, întrucât comandamentul NFIU a fost instalat într-un pavilion deja utilizat de MApN. Înainte de 1990, unitatea a fost sediul Ministerului Apărării Naţionale, iar în prezent este sediul Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT).

Care este rolul NFIU 

Principalul rol al NFIU (NATO Force Integration Unit) va fi să coordoneze tranzitul trupelor din Forţa de Răspuns a NATO (NRF). Cea mai rapidă componentă a acesteia, “Spearhead Force”, va fi aptă să ajungă la frontiera de est a României în 48 de ore.

Sediul NATO din Bucureşti va avea 42 de angajaţi, dintre care 27 provin din Armata Română, iar ceilalţi din alte ţări NATO . NFIU din România va funcţiona în paralel cu alte cinci comandamente NATO similare, care se vor deschide în Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi Bulgaria. Acestea vor realiza planificarea operaţiunilor, organizarea exerciţiilor militare şi, mai ales, coordonarea deplasării trupelor din Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Conceptul NRF a fost elaborat înainte de izbucnirea crizei din Ucraina, dar a fost dezvoltat după ce Rusia a ocupat Crimeea şi a sporit ameninţările împotriva statelor europene membre NATO.

Înființarea structurilor NFIU a fost decisă de NATO la Summit-ul din Țara Galilor, din anul 2014. 

Citește și: Stoltenberg: NATO este aici. Cum va funcționa comandamentul de la București

Acum câteva zile, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a prezentat principalele trei obiective ale summitului Alianţei, care se va desfăşura pe 8 şi 9 iulie la Varşovia.

Într-un discurs susţinut în faţa parlamentului portughez, Vershbow a precizat că principalele puncte pe agenda summitului NATO vor fi consolidarea apărării colective şi a capacităţii de descurajare a Alianţei, proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele NATO şi extinderea cooperării cu Uniunea Europeană. 

Pentru ca Alianţa să se adapteze actualelor provocări de securitate, capacităţile ei maritime sunt esenţiale, a subliniat Vershbow. ‘Ne ajustăm prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Neagră şi examinăm sporirea rolului maritim al NATO în Marea Mediterană, inclusiv pentru a sprijini Operaţiunea Sofia a Uniunii Europene’, a explicat secretarul general adjunct al Alianţei. 

El a mai menţionat că summitul de la Varşovia va ghida direcţia viitoare a Alianţei şi va confirma că NATO rămâne ‘o sursă esenţială de stabilitate într-o lume nesigură şi imprevizibilă’.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă