15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCele şase SMS-uri care l-au condamnat pe Liviu Dragnea. Vezi motivarea ÎCCJ

Cele şase SMS-uri care l-au condamnat pe Liviu Dragnea. Vezi motivarea ÎCCJ

Liviu Dragnea, fostul ministru al Dezvoltării Reginonale şi fost vicepremier în Guvernul Ponta, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumului deoarece, susţin judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Liviu Dragnea a încălcat legea când le-a cerut colegilor de partid să mobilizeze oamenii să iasă la vot la referendumul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu din iulie 2012.

Faptele de care este acuzat Liviu Dragnea în dosarul “Referendumul” sunt probate de dovezi, iar condamnarea la un an de închisoare cu suspendare este un avertisment sever şi suficient privind conduita pe care trebuie să o aibă un lider politic într-o campanie electorală, arată ICCJ în motivare, scrie Mediafax.

Magistraţii de la Instanţa Supremă susţin că solicitarea de a se pune la dispoziţia partidului numele persoanelor care nu au votat, cât şi intenţia de a organiza o tombolă sunt încălcări ale legii, precum şi faptul că le-a cerut celor de partid să facă tot ce este necesar pentru a scoate oamenii din case şi ai duce să voteze la referendum.

CITEŞTE ŞI  Liviu Dragnea, CONDAMNAT la UN AN de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. Ce DECIZIE RADICALĂ a luat ministrul

Ora 15:20:30 “Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot.”
Ora 15:20:49 “Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot”.
Ora 15:21:10 “Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL”.
Ora 16:47:42  “PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.
Ora 16:51:15 “Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!”.
Ora  17:37:32 “PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!”, au consemnat procurorii DNA în referatul de trimitere în judecată al lui Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI  Prima reacție a lui Victor Ponta, după condamnarea lui Dragnea

După ce au fost audiaţi sute de martori, Curtea Supremă a decis că aceste acuzaţii se confirmă şi l-au condamnat pe Liviu Dragnea la pedeapsa minimă de un an de închisoare cu suspendare. Dragnea a primit o pedeapsă mult mai uşoară deoarece a dat declaraţii în faţa instanţei, chiar dacă de fiecare data şi-a susţinut nevinovăţia, s-a prezentat în faţa judecătorilor ori de câte ori a fost chemat, nu a apelat la dreptul la tăcere şi nu a avut antecedente penale, se arată în motivarea Instanţei Supreme.

CITEŞTE ŞI  Cum se apără Dragnea, după decizia de condamnare

În ceea ce priveşte modalitatea de individualizare a executării sancţiunii, Înalta Curte apreciază că pronunţarea soluţiei de condamnare constituie pentru inculpat un avertisment sever şi suficient cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă orice lider politic într-o campanie electorală şi, totodată, că scopul acesteia poate fi atins şi în condiţiile neexecutării pedepsei“, au mai scris judecătorii ICCJ în motivare. Judecătorii susţin însă că nu reprezintă o încălcare a legii faptul că în timpul referendumului s-au adunat date despre prezenţa la vot şi despre rezultatele scrutinului la nivelul fiecărei secţii.

Decizia de condamnarea la un an de închisoare cu suspendare nu este definitivă.

 

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă