16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRomânii își comemorează eroii

Românii își comemorează eroii

UPDATE. Ministerul Apărării Naţionale și Ministerul de Interne au organizat, joi, mai multe ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor. Comemorările celor care și-au dat viața pentru țară se desfășoară în fiecare an, în ziua de Înălțare.

Astfel, la sediul Ministerul de Interne s-a desfăşurat Apelul Solemn, ceremonial militar şi religios dedicat cinstirii memoriei celor căzuţi la datorie. Au fost omagiaţi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ofiţeri, subofiţeri şi agenţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ai Poliţiei de Frontieră, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării misiunilor.

“Astăzi îi omagiem pe eroii acestei țări, pe cei care, prin sângele lor, au făcut să crească și să se maturizeze lăstarii integrității, unității și libertății întregii țări. Pentru aceasta, România nu îi va uita niciodată.(…) Cei ale căror nume le-ați auzit rostite astăzi, aici, sunt eroii României – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră – oameni din Ministerul Afacerilor Interne. Ei au avut puterea de a-și face datoria până la capăt și au dat jertfa supremă pentru neamul românesc, pentru demnitatea acestei națiuni, pentru viitorul copiilor noștri într-o lume mai sigură și mai bună. Slavă eroilor noștri! Fie ca faptele lor să fie un exemplu și călăuză pentru activitatea noastră!” – a declarat viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

26 de militari au căzut pe câmpul de luptă

La Mureș, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a amintit, într-un mesaj de Ziua Eroilor, că în teatrele de operaţii au căzut la datorie 26 de militari români, iar gestul lor "ne-a învăţat încă o dată că libertatea se câştigă greu, iar viitorul copiilor noştri se apără cu sacrificii dureroase".

"Ziua Înălţării Domnului este, prin tradiţie, o zi de rugăciune în memoria eroilor naţiunii române. Astăzi, în toată ţara, militarii, alături de cetăţeni, aduc omagiul tuturor celor care şi-au dat viaţa în marile războaie din istoria ţării noastre. Monumentele închinate eroilor sunt pentru noi locuri sacre. Sunt locuri în faţa cărora ne reculegem şi le vorbim copiilor noştri despre curaj şi despre patriotismul adevărat, dovedit prin fapte", se arată în mesajul ministrului.

El transmite "un gând bun militarilor români care îşi desfăşoară activitatea cu determinare în teatrele de operaţii, împlinind angajamentele ţării noastre asumate în cadrul comunităţii nord-atlantice".

"Prin misiunile pe care le execută la standarde impecabile, zi de zi, în condiţii de maxim pericol, ei dovedesc că România a înţeles faptul că statutul de membru al NATO nu înseamnă doar beneficii, ci şi responsabilităţi. În teatrele de operaţii au căzut la datorie 26 de militari români. Gestul lor ne-a învăţat încă o dată că libertatea se câştigă greu, iar viitorul copiilor noştri se apără cu sacrificii dureroase. Gândurile mele se îndreaptă acum către familiile acestor eroi cărora le transmit un mesaj de alinare şi pe care îi asigur de tot sprijinul nostru. Slavă eroilor Armatei României! Dumnezeu să-i odihnească în pace!", se mai arată în mesaj.

Înălţarea Domnului, sărbătorită joi, la 40 de zile după Paşti, este şi ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română şi un prilej de pomenire a morţilor.

 

—-

La Bucureşti, de la ora 10.00, vor avea loc depuneri de coroane de flori la Cimitirul Israelit "Filantropia", iar de la ora 12.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut – Parcul Carol, la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României – Palatul Naţional al Copiilor, Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" şi la Cimitirul Militar Ghencea.

În orașele în care sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare vor avea loc, de asemenea, ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale.

În toate lăcaşele militare de cult se vor trage clopotele, în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Omagierea eroilor patriei îşi are punctul de origine în contextul creat după Primul Război Mondial când, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), ţara noastră reuşea să obţină recunoaşterea internaţională a înfăptuirii unui deziderat naţional, făurirea României Mari. Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale.

 În semn de recunoştinţă pentru efortul şi dăruirea militarilor s-a hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte).

Cele mai citite

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă