16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialDeputații juriști dezbat, luni, cererea procurorilor DNA privind începerea urmăririi penale a...

Deputații juriști dezbat, luni, cererea procurorilor DNA privind începerea urmăririi penale a lui Udrea. Marți va avea loc votul în Plenul Camerei Deputaților

UPDATE 12.39: Deputații vor dezbate, marți, cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, potrivit Digi24.

PNL va vota în favoarea cererii Justiției în cazul Elenei Udrea, a anunțat joi, într-o conferință de presă, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu. „Vom vota așa cum am votat întotdeauna, la vedere, pentru a da permisiunea Justiției să facă ce crede că este mai bine pentru lămurirea acestui caz. Nu avem ce spune altceva, suntem consecvenți”, a declarat Nicolăescu.

Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta luni cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plen va fi dat marți, a decis Biroul permanent al forului legislativ.

———-

Cererea formulată de procurorii anticorupție privind începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea a ajuns, joi, la Parlament, informează News.ro.

Astfel, conducerea Camerei Deputaților urmând să se reunească la ora 12.30 pentru a stabili calendarul dezbaterii şi votului acestei solicitări.

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis Camerei Deputaților solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat președintelui Camerei Deputaților să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului și membru al Camerei Deputaților, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal și a art. 5 Cod penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, ar fi fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani. Ulterior, au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

Conform DNA, Udrea ar fi coordonat persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

Procurorii precizează că, în acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.

 

 

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă