4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCetățean arab arestat în dosarul ”Mafia cărnii”, cercetat într-un nou caz de...

Cetățean arab arestat în dosarul ”Mafia cărnii”, cercetat într-un nou caz de evaziune. Vezi prejudiciul

Omul de afaceri Moubarak Mahmoud Sleiman, arestat în 2013, alături de procurorul Angela Nicolae şi un funcţionar ANAF, într-un dosar de evaziune fiscală, este cercetat într-un nou dosar, cu un prejudiciu de peste 4,3 milioane de lei. 

Procurorii DIICOT au făcut, marți, percheziţii la sediile mai multor firme din Gorj şi din Capitală, vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al instituției. 

Conform sursei citate, în perioada 2010 – 2012 asociaţii, administratorii şi reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, printre care SC Avi Instant SRL Tg. Jiu, SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Invest Expres SRL, SC Bordeaux Busines SRL, SC Evolvo Trade SRL, M&M Trading 2000 LTD, au iniţiat şi constituit un grup infracţional în care fiecare membru avea atribuții bine determinate, cum ar fi completarea facturilor false, a proceselor-verbale de lăsare în custodie, contracte comerciale, documente privind calitatea mărfurilor, plata celor implicaţi, închirierea spaţiilor de depozitare.

Citește și: UPDATE. Dosarul “Mafia cărnii”. Un lider al reţelei, alături de alţi nouă membri-arestaţi. Al treilea lot, arestat pentru 29 de zile. Iustin Paraschiv se află în Sri Lanka

Gruparea se ocupa cu tranzacţii cu carne de pui și era condusă de cetăţeanul britanic de origine libaneză Moubarak Mahmoud Sleiman, arestat în 2013 în dosarul cunoscut cu numele de ”Mafia cărnii”, potrivit unor surse judiciare. 

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2010 liderul grupării, asociat unic și administrator la S.C. Sam Plus Internațional S.R.L. București, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse, o serie de societăţi fantomă, prin intermediul cărora erau făcute livrări către S.C. Avi Instant S.R.L. Târgu-Jiu, firmă coordonată de un alt membru al grupării, cât şi mai multe societăţi înmatriculate în Bulgaria către care au fost făcute livrări intracomunitare cu caracter fictiv. Astfel, carnea de pui era exportată în mod fictiv către patru firme înregistrate în Bulgaria, în realitatea aceasta fiind vândută, la negru, pe piaţa internă.

Anchetatorii spun că în acte aceste mărfuri erau folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA deductibil de către SC Avi Instant SRL Târgu Jiu prin achiziţii fictive de la S.C. Agro Delta Expres S.R.L., S.C. Fustok Impex S.R.L., S.C. Bordeaux Business S.R.L. și S.C. Evolvo Trade S.R.L.

Prejudiciul în acest caz a fost calculat de anchetatori la peste 4,3 milioane de lei, iar la sediul DIICOT Craiova ar urma să fie audiate șapte persoane.

Citește și: Dosarul Mafia Cărnii: Omul de afaceri Justin Paraschiv, pus în libertate

Moubarak Mahmoud Sleiman a fost arestat în anul 2013 tot pentru evaziune fiscală, într-un dosar instrumentat de DNA, în care prejudiciul a fost calculat la peste 70 de milioane de euro şi în care apar și numele procurorului Angela Nicolae, al senatorului PSD Niculae Bădălău, dar şi numele mai multor funcţionari de la Finanţe Publice.

În toamna anului 2013, în acest dosar procurorii DNA au făcut 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa,fiind vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

În urma percheziţiilor, au fost reținute și apoi arestate preventiv 17 persoane, între care liderul reţelei, Moubarak Mahmoud Sleiman, procurorul Angela Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, fiul acesteia, Daniel Nicolae şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, iar ate 13 persoane au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Conform DNA, procurorul Angela Nicolae ar fi primit, în perioada 2012-2013, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 de lei.

În plus, DNA a început urmărirea penală şi în cazul altor 15 persoane, cercetate în libertate, printre care şi senatorul PSD Niculae Bădălău. Acesta a fost acuzat că ar fi apărat interesele firmei lui Moubarak Mahmoud Sleiman prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. În documentele anchetatorilor se arată că senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii grupării pulpe, piept şi ficat de pui.

Printre cei implicaţi în acest dosar se numără şi un inspector din ANAF, dar şi şeful serviciul Rambursări TVA din Direcţia de Finanţe Ialomiţa.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă