9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCFR: 69 de vagoane vor fi dotate cu aer condiţionat. Vezi cât...

CFR: 69 de vagoane vor fi dotate cu aer condiţionat. Vezi cât costă investiţia

CFR Călători ar avea nevoie de peste 13 milioane de lei pentru a putea asigura aerul condiţionat în toate vagoanele aflate în circulaţie, în condiţiile în care, în prezent, peste 85% dintre trenurile InterRegio şi ”un pic mai mult” de 25% dintre cele Regio au climatizare, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Iosif Szentes, informează Agerpres

Potrivit acestuia, numărul vagoanelor la care se intenționează montarea de instalaţii de climatizare se ridică la 69. 
“În prezent, dintre trenurile InterRegio, peste 85% au climatizarea asigurată, fiind vagoane noi sau modernizate, adică au fost dotate cu climă din construcţie sau în urma unor modernizări. Din vagoanele Regio, din care avem în prezent 250 de trenuri, în compunerea acestora un pic mai mult de 25% dispun de climă. Cea mai mare provocare pentru acest an şi pentru anul viitor pentru CFR Călători este de a asigura modernizarea acestor vagoane care, în momentul de faţă, nu dispun de aer condiţionat – şi doar a celor care merită să treacă printr-o modernizare şi nu depăşesc 40 de ani vechime, pentru că sunt nişte reglementări care ne condiţionează”, a spus Szentes. 

Şeful CFR Călători a dat asigurări că există o preocupare în acest sens, respectiv asigurarea climatizării atât în vagoane, cât şi în locomotive, deoarece şi mecanicii de tren suferă din cauza căldurii. 

“Preocuparea noastră permanentă, dar în special în această perioadă cu temperaturi ridicate, o reprezintă asigurarea unei salubrizări adecvate corespunzător standardelor pe care le-am stabilit şi, bineînţeles, asigurarea funcţionării climei în fiecare vagon, fiecare mijloc de transport şi pe locomotive, pe posturile de conducere, pentru că avem şi mecanici care, la fel ca şi călătorii, se chinuie ore bune dacă nu au condiţii de climatizare”, a subliniat el. 

Investiţia pentru montarea unei instalaţii de climatizare într-un vagon variază între 200.000 de lei şi 800.000 de lei, deoarece trebuie demontată aproape complet cutia vagonului, fapt care duce la creşterea cheltuielilor. 

“Nu putem introduce numai instalaţia propriu-zisă. Cu ţevi şi cu instalaţii, şi respectiv pentru reglajul şi pentru controlul acestor servicii, trebuie practic să se demonteze aproape complet cutia vagonului şi acest lucru poate să însemne de la 200.000 de lei până la chiar 800.000 de lei, în funcţie de tipul de vagon – şi trebuie să fim foarte atenţi la cheltuielile pe care trebuie să le facem în acest sens”, a explicat Iosif Szentes. 

Întrebat dacă în urma acestor investiţii compania ar putea scumpi biletele, directorul spus că nu, subliniind că CFR Călători a fost una dintre puţinele companii de stat, poate chiar singura, care a scăzut preţul, după micşorarea TVA. 

“CFR Călători nu intenţionează să scumpească în acest an biletele. Dimpotrivă, am introdus foarte multe oferte pentru călători, astfel încât să beneficieze de condiţii de transport la preţ de Regio pe anumite distanţe, mai ales pe distanţele unde până acum nu am avut clienţi suficienţi sau în anumite ore când noi nu am avut suficienţi clienţi. Mai mult, cred că noi suntem singurele societăţi de stat care au redus preţul biletelor la începutul anului, în urma modificării cotelor de TVA. Acum avem preţurile cu 4% mai mici”, a spus Szentes. 

 

 

Cele mai citite

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, se recuperează după operație. Actorul a primit un stimulator cardiac

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, a fost operat. El a primit un stimulator cardiac, după ce a suferit anterior trei operații...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă