20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Chevron a anunţat oficial că se retrage din România. Care...

VIDEO. UPDATE. Chevron a anunţat oficial că se retrage din România. Care sunt motivele

UPDATE 15:04  Reprezentanţii Chevron au confirmat, pentru Mediafax, că gigantul american se va retrage din România şi că va renunţa la proiectele de exploatare de gaze de şist, după ce publicaţiile Bloomberg şi The Wall Street Journal au anunţat vineri seară acest lucru, citând oficiali ai companiei. "În 2014, Chevron Romania a finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015", au declarat agenţiei reprezentanţii companiei care mai susţin că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România care, în acest moment, nu poate concura într-un mod favorabil cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul global al companiei.

"Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România", au adăugat reprezentanţii Chevron.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/94260d35ebbf3f369bd2b07252085505/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

****

Compania Chevron a anunțat vineri că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, fără a motiva de ce, scrie The Wall Street Journal.

Anunțul, făcut de un purtător de cuvânt al companiei, vine după ce luna trecută compania anunțase că se retrage din activitățile de explorare din Polonia.

Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost în Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masă rotundă la care au venit mai multe firme americane, printre care și Chevron. Anul trecut, Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de șist și din Lituania și Ucraina.

Este un pas înapoi pentru industria gazului de șist care tocmai se năștea în Europa, scrie cotidianul economic american The Wall Street Journal.

Publicația amintește că rezultatele explorărilor din Polonia au fost dezamăgitoare. La aceasta s-a adăugat opoziția locală față de fracturarea hidraulică, în timp ce țări precum Franța și Germania au impus un moratoriu asupra acestei tehnici. În Marea Britanie, unde un moratoriu în acest sens a fost ridicat la sfârșitul anului 2012, companiile trebuie să obțină nu mai puțin de șapte permise și să treacă printr-un proces de planificare laborios înainte de a trece la explorare și exploatare propriu-zisă.  

În România, Chevron s-a confruntat cu manifestații împotriva exploatării gazelor de șist. Premierul Victor Ponta afirma anul trecut că Chevron nu a găsit gaze de șist în România. Ponta a făcut anunțul în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. "Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista", spunea premierul într-o emisiune.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă