9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialChipul regelui Ferdinand, mai scump decât cel al împăraților romani și bizantini

Chipul regelui Ferdinand, mai scump decât cel al împăraților romani și bizantini

Obiectele rare din perioada regilor României sunt la mare căutare printre colecționari. La o licitație, care a avut loc în această primăvară, o monedă din timpul regelui Ferdinand a fost vândută mai scump decât cele din perioada romană, bizantină sau celtică.

În luna martie, a avut loc o importantă licitație numismatică anunțată de portalul numisbids.com. Au fost licitate peste 850 de monezi, din diverse epoci începând cu civizația greacă continuând cu epoca de înflorire a civilizației romane, perioada bizantină, cele mai recente  datând din perioada interbelică. Majoritatea covârșitoare s-au vândut cu sume variind între 50 și 500 de dolari.

Familia regală de 3.000 euro

Una dintre vedetele licitației a fost o monedă din aur (de 25 de lei) care avea 8 grame și o dimensiune de 30 milimetri, având pe față bustul Regelui Ferdinand, iar pe verso chipul Reginei Maria. Prețul de pornire a licitației a fost de 2.000 euro dar moneda s-a vândut cu 1.000 de euro în plus, pentru 3.000 de euro. Pentru doar o singură monedă (din cele 850 licitate) s-au oferit mai mulți bani: 3.500 de euro în schimbul unei antice monezi din Siracuza, un oraș cu o vechime de 2.700 de ani . Mult mai ieftine s-au dovedit a fi monezile cu chipul lui Dionisos (vândută pentru 50 de euro), Lysimachus – regele Traciei (325 euro), Vespasian (100 euro) – împărat roman, Basil II (1.300 de euro) – împărat bizantin, Ferdinand al III-lea (775 euro) – Împăratul Sfântului Imperiu Roman sau Erwin Rommel (300 de euro) – feldmareșal al Germaniei hitleriste. Trebuie spus că valoarea acestor obiecte de colecție este dată de starea lor, metalul din care au fost făcute, ocazia pentru care au fost realizate ori purtate, anul sau perioada în care au apărut, simbolistica lor. În urmă cu mai mulți ani, o altă monedă de 5 lei, apărută în perioada lui Ferdinand (anul 1922), și care înfățișa pe față coroana regală a fost scoasă la licitație pentru 300 de euro, fiind vândută de trei ori mai scump pentru 900 euro.

Moștenirea regelui Mihai

Și alte obiecte care într-un fel sau altul sunt legate de regele Ferdinand au fost considerate valoroase de către colecționari. Spre exemplu, un tun despre care se spune că a fost făcut pentru Regele Ferdinand a avut un preț de pornire, la o licitație organizată în urmă cu un an, de 9.000 de lire britanice. S-a vândut cu 12.000 lire. Arma a fost făcută și livrată alături de una similară de către compania J Purdey & Sons în 1924.  În anul 2003, casa de licitații Christie’s a pus în vânzare safirul de 478 de carate al Reginei Maria a României. Prețul estimat al acestui obiect a fost de 900 de mii de dolari, dar în final s-a vândut pentru suma de 1,5 milioane de dolari. Regele Ferdinand l-a cumpărat în 1921 pentru a fi purtat de regina Maria la un colier. Este al patrulea cel mai valoros safir albastru din lume. A fost realizat de compania Cartier în anul 1913. Safirul, care poartă numele Reginei Maria, a fost moștenit de regele Mihai care l-a luat cu el în exil în anul 1947. Ulterior, a fost vândut lui Harry Winston, un bijutier faimos din New York.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea rege al României domnind din 10 octombrie 1914 până în 1927. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari. În timpul domniei lui s-a înfăptuit reforma agrară și a fost introdus votul universal. Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927 de un cancer la colon, fiind înmormântat la Curtea de Argeș.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă