12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCine dirijează linșarea judecătoarei Bogdan?

Cine dirijează linșarea judecătoarei Bogdan?

Dan Voiculescu a înaintat o contestație în anulare la instanța de judecată, în care cere desfiinţarea sentinţei de 10 ani de închisoare primită în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Solicitarea fostului politican este făcută după o intensă campanie realizată de televiziunea Antena 3, deținută de familia Voiculescu, împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, președinta instanței care a dat sentința finală în cazul ICA și care a dispus o confiscare specială, pe lângă recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.

Postul de televiziune din grupul Intact a acuzat-o pe Camelia Bogdan că ar fi încasat 10.000 de lei prin participarea, ca specialist, la un seminar, iar banii ar fi  provenit de la Ministerul Agriculturii, parte prejudiciată în dosarul ICA în care Dan Voiculescu a fost condamnat.

Din documentele aflate în posesia „României libere“ reiese, însă, că banii încasați de judecătoarea Camelia Bogdan provin, în realitate, dintr-un împrumut extern făcut de statul roman prin Ministerul de Finanțe pentru a organiza un seminar destinat APIA, unde specialiștii  susțineau cursurile pentru ca funcționarii să învețe să deconteze corect subvenții destinate agricultorilor. Tot din documente rezultă că, înainte de a accepta să susțină teme în cadrul seminarului destinat APIA, judecătoarea Camelia Bogdan a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate pentru a afla direct de la instituție dacă s-ar afla în stare de incompatibilitate.

ANI i-a răspuns că nu se află într-o astfel de situație. Mai mult, Agenția a precizat că la astfel de seminarii este indicat să participe mulți magistrați tocmai pentru că au experiență în domeniu, deoarece  instrumentează sau judecă dosare în care finanțările/decontările lucrărilor agricole de către APIA nu au fost făcute corect.

“Deținerea simultană a calității de magistrat și a celei de formator (lector) în cadrul Pro­iectului  având tematica “Aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune și prevenirea actelor de corupție în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”  nu este de natură să genereze o situație de incompa­tibilitate”, a precizat ANI pentru „România liberă“.

Curtea de Apel nu  o susține pe judecătoare

Pretextul gonflării scandalului de către Antena 3 a fost un comunicat de presă dat de Curtea de Apel București – instanța unde activează Camelia Bogdan – din care se înțelegea că aceasta nu ar fi informat conducerea Curții și a secției din care făcea parte de faptul că va participa la seminar. Nu am putut să-l contactăm pe purtătorul de cuvând al instituției care a dat acel comunicat.

Trebuie să precizăm că, nu cu mult timp în urmă, conducerea Curții de Apel a detașat-o pe Camelia Bogdan de la Secția Penală la Secția Contencios, pretextul public fiind faptul că la acea secție era nevoie de ajutor din cauza supraîncărcării cu dosare. Acest demers a aruncat o umbră de îndoială asupra imparțialității conducerii instanței, sugerând o posibilă ostracizare/izolare  a magistratei.

Argumentul ar fi că existau alți judecători de la Curtea de Apel – Secția Penală care ar fi putut fi detașați la Contencios cu motivație credibilă.  Un exemplu ar putea fi doamna Viorica Costiniu, judecător la Secția Penală a Curții de Apel, al cărei soț, fost judecător șef de sectie la Înalta Curte de Casație și Justiție,  a fos condamnat definitiv în baza investigațiilor DNA. Mutarea la Contencios a doamnei Costiniu ar fi rezolvat posibila lipsă de obiectivitate a acesteia în dosarele DNA.

Cum încearcă să se apere ­Camelia Bogdan

Cum limbajul folosit de jurnaliștii de la Antena 3 și sateliții care au susținut campania împotriva Cameliei Bogdan era "contondent" (exprimare eufemistică),  judecătoarea s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a i se apăra reputația. CSM a transmis solicitarea la Inspecția Judiciară, care a declanșat verificările.

Bizar e că nici o organizație profesională nu a sărit să o apere pe Camelia Bogdan. Mai mult, pe rolul Inspecției Judiciare, împotriva judecătoarei Came­lia Bogdan se află, în acest moment, trei sesizări în baza cărora  s-au declanșat  acțiuni disciplinare (între care s-ar afla și sesizarea uneia dintre fiicele lui Dan Voiculescu, potrivit unor surse).

Pe rol, mai există o acțiune a Cameliei Bogdan prin care CSM  solicită să i se apere  reputația și o acțiune declanșată din oficiu de Inspecția Judiciară.

 Din 2015, la Inspecția Judiciară au mai fost făcute  alte cinci sesizări, dintre care patru au fost clasate și una a fost respinsă. Se poate interpreta că împotriva judecătoarei Camelia Bogdan a fost declanșat un adevărat război pentru a o “domestici”, fiind temută în special pentru confiscările severe. Mai précis, aceasta aplică și confiscări speciale, pe lângă confiscările obișnuite, și mai și urmărește punerea lor în executare.

O eventuală pedepsire a Cameliei Bogdan ar echivala cu mesajul că cine îndrăznește să se atingă de averile gulerelor albe este pedepsit exemplar.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă