10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCine este Beke Istvan Attila, cel care plănuia un ATENTAT TERORIST în...

Cine este Beke Istvan Attila, cel care plănuia un ATENTAT TERORIST în Covasna

Beke Istvan Attila este președintele filialei din Târgu Secuiesc a ”Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, a anunțat, marți, liderul UDMR, Kelemen Hunor, informează Mediafax.

Kelemen Hunor condamnă ”intenția actului de violență ce urma să fie pus în practică” de acesta, precizând că UDMR se delimitează ferm de manifestările extremiste.

”UDMR condamnă intenția actului de violență care, conform informațiilor apărute în presă, urma să fie pus în practică de către președintele filialei din Târgu Secuiesc a  «Mișcării de Tineret 64 de Comitate»  pe 1 Decembrie, sub forma unui atentat. UDMR condamnă actele de violență de orice natură și se delimitează ferm de manifestările extremiste, surse ale relațiilor tensionate dintre comunități. Considerăm că doar conviețuirea pașnică, respectul reciproc și toleranța pot călăuzi România pe calea ei spre prosperitate și spre un viitor construit temeinic de comunitățile care o alcătuiesc”, afirmă un comunicat semnat de Kelemen Hunor.

UDMR consideră instrumentele democrației parlamentare și cele ale dialogului politic drept singurele instrumente legitime. Pe de altă parte, Kelemen Hunor și-a manifestat speranța că demersurile autorităților competente vor fi corecte în ceea ce privește investigarea acestui caz şi i-a îndemnat pe actorii vieții publice ”la o abordare calmă și responsabilă a problemei în cauză”.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a arătat, marți, într-un comunicat de presă, că un bărbat, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reținut.

Reținerea s-a realizat după ce suspectul ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva românilor și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, în localitatea Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, a precizat DIICOT.

Procurorii DIICOT au făcut, în noaptea de luni spre marţi, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională.

Pe de altă parte, încă din octombrie 2015, anchetatorii îi monitorizau  pe Beke Istvan Attila (40 de ani), membru al formațiunii extremiste “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, şi pe complici ai acestuia. În acest context, a fost percheziţionat şi locul în care existau informaţii că aceștia ar depozita  articole pirotehnice şi chiar materiale explozive.

Anchetatorii au găsit la percheziţii 210 produse pirotehnice de categoriile II şi III, dispozitive electronice de iniţiere, un temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte,  precum şi un amplificator de imagine.

Beke Istvan Attila nu reușise să asambleze dispozitivul  exploziv,  atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materialele pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

La percheziții au fost găsite circa  400 de articole pirotehnice.

Beke Istvan Attila amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea.

Anchetatorii vor cere unui judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti arestarea preventivă a bărbatului, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

În acest caz, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii, acţiunea fiind efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Pe de altă parte, potrivit unul ziar local din Ungaria, totul a pornit de la interceptare, susţine site-ul http://astazi.xyz.

“A intrat peste Beke Istvan Attila in casa. I-au confiscat calulatorul, Cd-uri si laptopul personal. Membrii organizatiei au cerut interventia ambasadorului Ungariei. Au interceptat o discutie intre el si alti membrii ai organizatiei. Romanii au efectuat mai multe perchezitii. Barbatul avea asupra lui steagul maghiar. I-au fost confiscate mai multe tricouri cu mesaje impotriva statului roman. Existau informatii de luni seara, 30 Noiembrie. A existat o colaborare intre serviciile maghiare si serviciile romanesti. Totul a plecat de la o interceptare. S-au facut perchezitii atat in Romania cat si in Ungaria, in paralel”, potrivit unui ziar local din Ungaria.

“Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă