10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCine este Rareș Pop, liberalul arestat pentru corupție și șantaj

Cine este Rareș Pop, liberalul arestat pentru corupție și șantaj

La doar o săptămână de la arestarea președintelui PNL al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, un alt lider liberal a ajuns după gratii, tot pentru fapte de corupție. Este vorba de șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier Cluj, Rareş Pop. Acesta devenise consilier județean chiar în aceeași zi în care a fost arestat Horea Uioreanu.

Învinuirile formulate de procurori la adresa lui Rareș Pop nu se rezumă doar la schema devenită deja clasică în care el primea mită pentru a favoriza sau pentru a proteja diferite firme. Rareș Pop s-ar f aflat în conflict de interese, deoarece conduce prin interpuși, inclusiv prin intermediul soției sale, una dintre firmele pe care ar fi trebuit să o controleze.

Mai mult, Rareș Pop l-ar fi demis abuziv pe fostul șef din județul Alba al Biroului pentru Controlul Traficului Rutier, după ce acesta a refuzat să anuleze o amendă primită de una dintre firmele protejate de Rareș Pop. Acesta, care este și vicepreședinte al PNL Cluj, avea în subordine șapte județe aflate în jurisdicția Inspectoratului Teritorial de Stat.

Rareș Pop ”este urmărit penal pentru: abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, șantaj şi luare de mită”, spun surse judiciare.

Alte două persoane angajate la ISCTR sunt în vizorul DNA. Este vorba despre Claudiu Crişan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, dar şi despre Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița-Năsăud. Rareș Pop este o figură nouă pe firmamentul PNL. Originar din orașul Dej, el a făcut avere din afaceri în domeniul auto, iar colegii săi de partid spun că ar fi cerut cu insistență să fie nominalizat la conducerea Inspectoratului tocmai pentru a ”ajuta” firma condusă de soția sa.

Rareș Pop face parte din generația tânără din PNL și l-a sprijinit pe Horea Uioreanu în campania electorală din anul 2012, ceea ce a dus la cimentarea relațiilor dintre ei. De asemenea, el este și unul dintre colaboratorii apropiați ai liderului PNL Dej, Marius Mânzat. Surse judiciare spun că informațiile care au dus la reținerea lui Rareș Pop au pornit din ancheta procurorilor referitoare la dosarul Fany, o firmă de transport ai cărei patroni au fost arestați pentru fapte de corupție.

Ei ar fi dat mită unor consilieri ai lui Horea Uioreanu pentru a fi favorizați în atribuirea unor trasee de transport public, care leagă Cluj-Napoca de principalele localități din zona metropolitană. Acest lucru a stârnit un scandal enorm la începutul anului, deoarece Compania de Transport Public nu a putut fi extinsă la nivelul zonei metropolitane decât în etape și pe trasee alternative celor operate de Fany.

Surse neconfirmate spun că atât Horea Uioreanu, cât și Rareș Pop ar fi căzut după ce avocatul Răzvan Pop, anchetat pentru corupție în cazul Fany, ar fi acceptat să coopereze cu procurorii, în schimbul clemenței magistraților.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă