20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCine este românul răpit în Burkina Faso. MAE: Autoritățile locale încearcă să...

Cine este românul răpit în Burkina Faso. MAE: Autoritățile locale încearcă să găsească atacatorii

Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit în schimburile de focuri, iar Ministerul de Externe (MAE) ține legătura cu autoritățile locale, care încearcă să găsească atacatorii, precizează un comunicat al ministerului.

Cetăţeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră, în cadrul căreia cetăţeanul român activa, el nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.

Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile  din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor.

De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor, precizează MAE.

Citește și: Un român a fost răpit în Burkina Faso! MAE a activat celula de criză

Persoane înarmate au răpit, sâmbătă, un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii, citate de Reuters, potrivit Mediafax.

Un agent de securitate român, care are şi cetăţenie franceză, a fost răpit sâmbătă de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao, a declarat un oficial militar citat de Associated Press.

Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac, a precizat oficialul militar. “Avem câteva informaţii şi suntem deja în teren. Cooperăm cu Niger şi Mali”, a adăugat acesta.

Potrivit Reuters, Ministerul francez de Externe a anunţat însă că nu are informaţii care să sugereze implicarea unui cetăţean francez în acest caz.

Surse din domeniul securităţii din Burkina Faso şi Mali, citate de AFP, au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali.

Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO) din Mali.

Surse citate de site-ul de ştiri Info-Afrique.com au afirmat că românul răpit se numeşte Iulian Gherguţ. Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, care l-au dus pe ostatic în Niger cu trei camionete Toyota, fără a putea fi interceptaţi.

Potrivit surselor citate de site-ul de ştiri Burkina24.com, cetăţeanul româno-francez în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost răpit de terorişti provenind din Mali.

 

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă